Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιά σε όλη τη γη – Τα ήθη και έθιμα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλη τη γη με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα. Αυτή τη μέρα, αναβιώνουν τα πιο περίεργα και πρωτότυπα έθιμα ενώ παράλληλα οι άνθρωποι σε όλο τον
κόσμο εύχονται το νέο έτος να τους φέρει υγεία, αγάπη και ευτυχία.
Ισπανία, Πορτογαλία- «Σταφύλια»
grapes





Το σταφύλι κατέχει κυρίαρχη θέση στην πρωτοχρονιά τους. Μόλις το παραδοσιακό ρολόι-κούκος χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι για να εξασφαλιστεί η καλοτυχία του χρόνου.

Δανία- «Το σπάσιμο των πιάτων»
spasmena_piata
Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα, σπάζοντας πιάτα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να… ταλαιπωρούν τον… διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους.
Γερμανία- «Δείπνο για έναν»
deipno_gia_enan
Κάθε χρόνο από το 1972 οι Γερμανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό σόου «Δείπνο για έναν» γιορτάζοντας έτσι την Πρωτοχρονιά. Κανείς δε ξέρει πως ξεκίνησε η παράδοση αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί το απολαμβάνουν πραγματικά, έστω και σε επανάληψη.
Λευκορωσία- «Ο κόκορας»
kokoras
Οι ανύπαντρες συναγωνίζονται για να δουν ποια θα παντρευτεί μέσα στη νέα χρονιά. Στήνει η καθεμιά μπροστά της έναν σορό καλαμποκιού και παίρνουν έναν κόκορα. Τον αφήνουν να φθάσει μέχρι έναν από τους σορούς και σε όποια ανήκει, αυτή θα είναι που θα παντρευτεί.
Ρωσία- «Η ευχή»
sampania
Γράφουν μια ευχή σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε, το ρίχνουν μέσα στο ποτήρι με τη σαμπάνια και το πίνουν πριν τις 12:01.
ΗΠΑ- «Τα φιλιά»
New York
Με φιλιά υποδέχονται οι Αμερικανοί τον νέο χρόνο καθώς θεωρούν ότι έτσι το καινούργιο έτος θα είναι πολύ όμορφο! Πιστεύουν ότι φιλώντας τον σύντροφό τους ή ακόμη κι έναν άγνωστο δίπλα τους θα διώξουν τις κακές αναμνήσεις και την κακοτυχία του παρελθόντος και θα σημαδέψουν μια νέα αρχή γεμάτη αγάπη και έντονη ζωή.
Μεξικό-Βραζιλία-Βολιβία- «Χρωματιστά εσώρουχα»
esorouxa
Εδώ υποδέχονται τον νέο χρόνο φορώντας χρωματιστά εσώρουχα, κυρίως κόκκινα αλλά και κίτρινα ή άλλα ζωηρά χρώματα προκειμένου να «πιάσουν» την καλή τύχη. Επίσης, πιστεύουν ότι έτσι θα έρθει και ο έρωτας της ζωής τους. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει έντονη ερωτική ζωή και το κίτρινο επιθυμία για πολλά χρήματα και πλούτη. Οι επιθυμίες των ντόπιων εκφράζονται μέσω του χρώματος που επιλέγουν.
Ιρλανδία-  «Φύλλα από γκι»


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ