Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

20ο ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
     ΤΟ 20ο ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

   Πανηγυρικός χαρακτήρας προσδίδεται στις φετινές εκδηλώσεις του εικοστού ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των απανταχού Δημοτών του Δίου, της ιστορικής έδρας του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν και να διατηρήσουν τη συνοχή οι διαμένοντες στο Δίον με τους διαβιούντες μακριά από την ιδιαίτερη παρολύμπια πατρίδα τους.
   Ένα έθιμο που πραγματοποιείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου πατρός ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
   Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αναβιώνει σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό εορτολόγιο της  Ορθοδοξίας την Κυριακή της Κρίσεως, την Κυριακή της Απόκρεω. Μία σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία που προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή της νηστείας.
   Είναι το έθιμο της προσφοράς και αλληλοβοήθειας. Σταχυολογεί και αποβλέπει στην κορύφωση του νοήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πίστεως, ότι είναι η Θρησκεία της αγάπης και υποστήριξης στον άνθρωπο. Η Αποστολική ρήση ότι << εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε>>, αντικατοπτρίζει την Θεϊκή εντολή για διαρκή προσφορά στον συνάνθρωπο.
   Φέτος η εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής σύμφωνα με την παραδοσιακή συνήθεια. Μετά τη Θεία Λειτουργία συγγενείς και φίλοι μέσα από το έθιμο βρίσκουν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να διατηρήσουν την συνοχή τους, να αναπολήσουν στιγμές του παρελθόντος  και να συνυπάρξουν.
   Τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, δημοτική μουσική και πλούσια εδέσματα συνοδεύουν το έθιμο, στο οποίο το παραδοσιακό φλάμπουρο δείγμα της αδελφοσύνης των κοινωνιών,  οδηγεί το όλο τελετουργικό του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.
     Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου αναβίωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά από αδράνεια πολλών χρόνων.
   Η πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής πατρός ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ αγκαλιάσθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους του Δίου, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχή αναβίωση του εθίμου.
   Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν, όταν στο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού υπήρχε Μονύδριον υπαγόμενο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Δίου.
   Σήμερα αναβιώνει με τη διαρκή υποστήριξη και συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και απολαμβάνει της ευχής και ευλογίας του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

   Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗΣ με επιστολή-πρόσκληση προς όλους τους Πιεριείς και όχι μόνο, επισημαίνει:
   << Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.
   Το έθιμο αυτό το κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε για εικοστή  χρονιά, πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο όπως μας το μνημόνευαν και δίδαξαν οι δικοί μας άνθρωποι.
   Νοιώθουμε περήφανοι γιατί η Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της Ρωμιοσύνης τόσο στα δύσκολα για το λαό μας χρόνια,  όσο και σήμερα.  Προς αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε και εμείς.
   Η ταπεινότητα μου και οι αδελφοί μου μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, θα νοιώσουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή με την παρουσία σας στις φετινές πανηγυρικές  εκδηλώσεις >>