Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με 542 «ναι» τη συμφωνία για την Ελλάδα

Όπως αναμενόταν, η γερμανική Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Παρασκευής την τετράμηνη
παράταση του ελληνικού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο Eurogroup. 
Είναι ξεκάθαρο, εκ του αποτελέσματος, πως οι άοκνες προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις τελευταίες ημέρες, να πείσουν τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έπιασαν τόπο. Επί συνόλου 587 βουλευτών, υπέρ του «ναι» ψήφισαν 542, υπέρ του «όχι» ψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ απείχαν 13 βουλευτές. Όπως αναφέρει το Spiegel, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό, από τη στιγμή που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει εμφανιστεί στην Bundestag από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση και κλήθηκε να ψηφίσει για τα προγράμματα διάσωσης υπέρ της Ελλάδας.  
Οι αναλυτές σημειώνουν πως από τους 45 βουλευτές που είτε ψήφισαν κατά, είτε αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία, οι περισσότεροι προέρχονται από τις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως 29 βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος γύρισαν την πλάτη τους στην Μέρκελ, κάτι που σηματοδοτεί την μεγαλύρετερη πράξη αντίστασης που έχει δεχθεί η Γερμανίδα από τον οικείο πολιτικό χώρο της. Να σημειωθεί πως κατά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είχαν βρεθεί μόλις 13 βουλευτές που είχαν ψηφίσει «όχι». 

Πηγή: Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με 542 «ναι» τη συμφωνία για την Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/193628/i-germaniki-voyli-enekrine-me-542-nai-ti-symfonia-gia-tin-ellada#ixzz3T1PiYknF