Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλη εθνική υποχώρηση προ των πυλών

06/02/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Περισσότερο από ορατός προβάλλει ο κίνδυνος να υποστούμε μια μεγάλη εθνική υποχώρηση όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση 20 θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Όπως πληροφορηθήκαμε, ο νέος αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα επανεξεταστεί «στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας».
Πρόκειται για διαγωνισμούς που έχουν δημοσιευθεί (από τις 13 Νοεμβρίου 2011) στην Εφημερίδα της ΕΕ και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, χωρίς καν να έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, κατόρθωσε τα οικόπεδα αυτά, πολλά από τα οποία βρίσκονται εκτός των χωρικών της υδάτων, να αναγνωριστούν από την ΕΕ.
Η χώρα διατρέχει έναν θανάσιμο εθνικό και γεωπολιτικό κίνδυνο.
Κι’ αυτό, διότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει μια μεγάλη επιτυχία της.

Υπό κανονικές συνθήκες οι προσφορές των ενδιαφερόμενων πετρελαϊκών εταιρειών θα υποβάλλονταν ως τον Μάιο του 2015 (έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης) και θα ακολουθούσαν τρεις μήνες για την αξιολόγηση των προσφορών και άλλοι 3 μήνες διαπραγματεύσεων.
Έτσι το Νοέμβριο του 2015 θα είχαν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.
Ο διαγωνισμός αφορά 20 θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα»), έκτασης από 1801 έως 9543 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χαράχθηκαν σε περιοχές όπου το βάθος της θάλασσας επιτρέπει τεχνικά την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.
Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στις περιοχές αυτές καθώς και όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί κατά καιρούς είναι διαθέσιμα σε data rooms για τους επενδυτές που λειτουργούν στην Αθήνα, το Όσλο, τη Σιγκαπούρη και το Χιούστον.
Σημειώστε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες δεν εμφανίστηκαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για έρευνες που προκήρυξαν η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Ο κ. Λαφαζάνης, όμως, είπε ότι δεν θα παρέμβει μόνο στην περίπτωση του διεθνούς διαγωνισμού στις τρεις χερσαίες περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει σήμερα.
Επομένως, όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται στον αέρα!
Πολύ επικίνδυνα πράγματα, αλλά όταν υπογραμμίζαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι επιθυμεί «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό», κάποιοι κώφευαν και άλλοι λοιδορούσαν…