Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Από Φεβρουάριο σε Φεβρουάριο

09/02/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πριν από λίγες μέρες, η βελγική οικονομική εφημερίδα Les Echo, δημοσίευσε άρθρο του πρώην υπουργού των Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα νεκροθάφτης της γερμανικής λιτότητας».
Σ’ αυτό, ο κ. Φίσερ περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας για τους πολιτικούς κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη και διατυπώνοντας τη διαφωνία του όσον αφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικής επαναγοράς τίτλων.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την χώρα μας, τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, θα απειλούσε το ίδιο το ευρώ.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ερμηνεύεται ως «αδιαμφισβήτητη ήττα της Μέρκελ και της στρατηγικής της για τη στήριξη του ευρώ».
Στο ίδιο άρθρο, ο Γιόσκα Φίσερ μιλά και για τις συνέπειες του δεύτερου πακέτου μέτρων
λιτότητας, τον Ιούνιο του 2011.
Αλλά, τι ειρωνεία!
Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, στις 9 Φεβρουαρίου 2011, ο κ. Φίσερ είχε έλθει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον υπουργικό συμβούλιο του Γ. Παπανδρέου και να παραδώσει… μαθήματα πράσινης ανάπτυξης!
Η Ελλάδα βυθιζόταν ήδη στην κρίση, αλλά μας είχε ενημερώσει πως  «το μέλλον είναι μόνο η πράσινη οικονομία»!
Περί λιτότητας και των συνεπειών της, ούτε λόγος δηλαδή.

Πραγματικά, δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει πώς κάποιος μπορεί πρώτα να παραβλέπει – και να μην προβλέπει – τις συνέπειες μιας πολιτικής και μετά να την απορρίπτει και να περιγράφει τα δεινά που προκάλεσε…

Και δεν έχουν περάσει παρά μόνο τέσσερα χρόνια…