Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές σε Καλλικράτη & λειτουργία των δήμων δια χειρός… Βούτση – Πότε θα εφαρμοστούν

Αλλαγές σε Καλλικράτη & λειτουργία των δήμων δια χειρός… Βούτση – Πότε θα εφαρμοστούν – Η ατζέντα συζήτησης με την ΚΕΔΕ

Την πρώτη  ενημερωτική  και διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση πραγματοποίησε χθες  το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, τους αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήση, Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα,  με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση , την υφυπουργό Μακεδονίας –Θράκης  Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κ.  Πουλάκη.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ανάπτυξαν τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και αφορούν:
  • Στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην «επιστροφή» στα ταμεία των δήμων της χώρας του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης
  • Στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, που αφορά 33.000 θέσεις απασχόλησης
  • Τι θα ισχύσει στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου , μετά την κατάργηση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου.
  • Τη συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Καθώς και τη μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
  • Στη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι στις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.
  • Στην παροχή δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της έλλειψης αυτής.
  • Στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού , με το οποίο ζητά να δοθεί η δυνατότητα καταβολής εξόδων σε όλους τους αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους. Καθώς και να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.
  • Στην παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των αθλητικών χώρων των Δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης προανήγγειλε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον «Καλλικράτη» και εν γένει στο μοντέλο λειτουργίας των δήμων, παραπέμποντας στις προσεχείς προγραμματικές δηλώσεις.
Τέλος συμφωνήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση να παρουσιαστεί αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων από τον ίδιο τον υπουργό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης τόνισε: «Είχαμε μια πρώτη , διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση, με την νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Καταθέσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για μια σειρά από ζητήματα. Συμφωνήσαμε με τον κ. Υπουργό να περιμένουμε τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και την παρουσίαση των προγραμματικών της δηλώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητήσουμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων που μας απασχολούν. Προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή συνεργασία, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών. Περιμένουμε τον κ. Βούτση τις επόμενες ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. για να έχουμε μια περισσότερο αναλυτική συζήτηση, παρουσία όλων των μελών μας».

http://www.aftodioikisi.gr/