Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Διαβούλευση φορέων για την καταπολέμηση της φτώχειας στον δήμο Κατερίνης

 Διαβούλευση φορέων για τη δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης στα πλαίσια Επιχειρησιακού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού



          Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10.02.2015 στο Δημαρχείο Κατερίνης η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης κοινωνικών και άλλων φορέων της Π.Ε. Πιερίας με σκοπό τη δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης, η οποία θα αναλάβει σε τοπικό επίπεδο την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2014-2020» στο πλαίσιο του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (ΤΕΒΑ/FEAD).


            Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από τον Εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Κατερίνης κ. Νίκο Παπαζιώγα τα βασικά σημεία, οι κατευθύνσεις και οι στόχοι του  προγράμματος και δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απορίες τους, να  εκθέσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν προτάσεις για τη συμμετοχή στην Κοινωνική Σύμπραξη και το ρόλο που μπορούν να αναλάβουν σ΄ αυτή, ως οργανώσεις εταίροι.

Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΕΠ), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921,00 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020), θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.


Αντικείμενο του ΕΠ αποτελούν:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)


Οι συμμετέχοντες χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Δήμου και υπερθεμάτισαν να αναλάβει Επικεφαλής εταίρος της υπό σύσταση Κοινωνικής Σύμπραξης ο Δήμος Κατερίνης. Αποφασίστηκε να ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση την προσεχή Πέμπτη (12.02.2015) με στόχο την έγκριση της 1ης Έκθεσης Πεπραγμένων και την υποβολή της (στις 13.02.2015) στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Στο μεσοδιάστημα θα κατατεθούν από τους φορείς – δυνητικούς εταίρους ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό ωφελουμένων, δομών και στελεχών υποστήριξης, καθώς και προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης - σχεδίου.


Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι τριάντα επτά φορέων του Νομού, εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Τ.Ε.Ι. Κατερίνης, Συλλόγων, Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.