Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι είναι οι πιο δραστήριοι Έλληνες Ευρωβουλευτές;

Υποτονική είναι η παρουσία των φιλοευρωπαίων Ελλήνων ευρωβουλευτών στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αναδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δίνουν πρωτοβουλία
κινήσεων στο αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο, σε ένα θεσμικό όργανο με ιδιαίτερη πλέον σημασία για τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση του MepRanking.eu μετράει την δραστηριότητα του κάθε ευρωβουλευτή βασιζόμενη στις ερωτήσεις που καταθέτει, ψηφίσματα, εκθέσεις, τροποποιήσεις σε εκθέσεις, ομιλίες/τοποθετήσεις, δηλώσεις και επικαιροποιείται συχνά σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχει η Ευρωβουλή.

Κατάθεση ερωτήσεων

Πρώτος σε ερωτήσεις στην Ευρωβουλή είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, με 62 ερωτήσεις μέχρι τώρα (19ος στην Ευρωβουλή). Έπονται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος (61 ερωτήσεις), η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ (30) και ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς (20).

Στις τελευταίες θέσεις  σε αριθμό ερωτήσεων είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης (2), ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης (4) όπως και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη (4).

Τοποθετήσεις στην Ευρωβουλή

Γ. Γραμματικάκης (Ποτάμι), Θ. Ζαγοράκης (ΝΔ) και Ν. Ανρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) έχουν κάνει μόλις 2 τοποθετήσεις έκαστος μέχρι τώρα, τη στιγμή που ο Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ έχει κάνει 126 τοποθετήσεις/ομιλίες, ο Λάμπρος Φουντούλης 115 ομιλίες, ο Ελευθέριος Συναδινός 114 και ο Γιώργος Επιτήδειος 102 (Χρυσή Αυγή).

Η συνολική βαθμολογία

Σύμφωνα με την τελική βαθμολογία λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερθέντες παράγοντες, ο πιο δραστήριος Έλληνας ευρωβουλευτής είναι ο Νότης Μαριάς (62ος σε επίπεδο Ευρωβουλής σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών). Έπονται οι Ελευθέριος Συναδινός στη δεύτερη θέση (95ος σε επίπεδο Ευρωβουλής), Λάμπρος Φουντούλης στην τρίτη θέση (96ος σε επίπεδο Ευρωβουλής) και Γεώργιος Επιτήδειος (126ος σε επίπεδο Ευρωβουλής).

Στην πέμπτη θέση είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ (215ος σε επίπεδο Ευρωβουλής) και τελευταίοι η Εύα Καϊλή του ΠΑΣΟΚ (697η σε επίπεδο Ευρωβουλής), ο Θοδωρής Ζαγοράκης της ΝΔ (711ος σε επίπεδο Ευρωβουλής), ο Γιώργος Γραμματικάκης του Ποταμιού (715ος σε επίπεδο Ευρωβουλής) και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ (717ος σε επίπεδο Ευρωβουλής).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος είναι ο μόνος από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ήταν εισηγητής σε έκθεση μέχρι τώρα.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Twitter: @Sarantismich

http://www.euractiv.gr/