Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κάποιοι να βγάλουν το κεφάλι από την άμμο!

02/02/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Παρατηρώ ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται στον μετεκλογικό δημόσιο διάλογο θυμίζουν προεκλογικό σκηνικό, με άφθονες περιγραφές, υποσχέσεις και εξαγγελίες.
Ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι παράμετροι και οι κίνδυνοι που κάποιοι είχαν προβλέψει προεκλογικά και λοιδορήθηκαν αγρίως.
Ήταν γνωστό πως χρειαζόμαστε κάθε μήνα σχεδόν 2,5 δις ευρώ τον μήνα για την καταβολή των συντάξεων, αλλά όλοι εξεπλάγησαν από την «αποκάλυψη» Ρωμανιά ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πρόβλημα, μετά ησύχασαν όταν ο κ. Στρατούλης διακήρυξε ότι οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες ως το τελευταίο ευρώ και ουδόλως έλαβαν υπόψη τη σημείωση Σπυρόπουλου ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται εφόσον τις εγγυάται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – δηλαδή οι δανειστές.
Ήταν γνωστό ότι οι δανειστές και εταίροι θα διαφωνούσαν και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από όσα διατύπωσαν επί ελληνικού εδάφους και ο Μάρτιν Σουλτς
και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Είχαμε από την αρχή πει πως δεν θα βρίσκονταν πρόθυμοι στην Ευρώπη να κάνουν τα χατίρια της Ελλάδας, να περικόψουν χρέος που βαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και να σταματήσουν τη λιτότητα στην Ελλάδα όταν οι ίδιοι οι λαοί τους υφίστανται περικοπές και μειώσεις.
Ο κ. Σουλτς ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο Σκάι:
«Στην ΕΕ υπάρχουν χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα και οι πολίτες των χωρών αυτών αναρωτιούνται γιατί να δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα και λένε καλύτερα να αυξήσουμε τις δικές μας συντάξεις αντί για των Ελλήνων» Και επίσης:
«Στην νομισματική ένωση δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία, τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί ο καθένας να βαδίζει στο δικό του δρόμο, πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού και μέσα από συμβιβασμούς. Ο Α. Τσίπρας έχει την εντολή του λαού  και με βάση αυτή οφείλει να συζητήσει με τους υπόλοιπους και θα δούμε αν οι άλλοι είναι πρόθυμοι να δεχθούν τις προτάσεις του». Και κυρίως:
«Τώρα δεν πρέπει να συζητάμε για κούρεμα, έχουμε άλλο πρόβλημα και αυτό είναι ότι τέλη Φλεβάρη εκπνέει το πρόγραμμα . Η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το πρόγραμμα. Σημασία έχει τι θα κάνουμε με το μνημόνιο και την τρόικα. Το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 35% των Ελλήνων και με  αυτό θα αλλάξει ο κόσμος εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο».
Όλα θα τα βρούμε μπροστά μας, γιατί τίποτε από όσα είπαμε δεν ήταν ψέματα.
Επομένως, όσοι επιμένουν στα προεκλογικά αφηγήματα και κλείνουν τα μάτια μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, πολύ σύντομα θα υποχρεωθούν να βγάλουν το κεφάλι από την άμμο…