Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ στην ΠΚΜ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ. ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            «Υποδέχτηκα σήμερα έναν καλό φίλο, τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και τον ενημέρωσα για τα σχέδια της διοίκησης της ΠΚΜ για το επόμενο διάστημα. Τον ενημέρωσα επίσης για την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, και το 2014 κατατάσσεται πρώτη σε όλη την Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι έχουμε συμβάλλει στην ενίσχυση των υποδομών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Τον ενημέρωσα επίσης για το νέο πρόγραμμα, το ΣΕΣ 2014-2020, και τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε βάλει ως διοίκηση.
Επίσης, συζητήσαμε για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη με το ‘πάγωμα’ στις εργασίες του μετρό και ζήτησα τη βοήθεια της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για ένα θέμα που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών τους Θεσσαλονικείς, έχει καταστρέψει καταστηματάρχες και επιχειρήσεις, έχει επιβραδύνει την προσπάθεια που κάνουμε με τον τουρισμό και δεν επιτρέπει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Η υπομονή όλων μας έχει εξαντληθεί. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί άμεσα σοβαρά με το ζήτημα του μετρό. Τον ενημέρωσα για την πρόθεση που είχα να ζητήσω την παρέμβαση του εισαγγελέα για το έργο, μια πρωτοβουλία που ‘πάγωσε’ λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ο εισαγγελέας παρενέβη στην υπόθεση. Ελπίζουμε αυτό να βοηθήσει την κατάσταση, να φανεί ποιο είναι το πρόβλημα και οι αιτίες που κόλλησε το έργο και με τη βοήθεια της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει και πάλι και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και δήλωσε ότι «σαφέστατα το έργο του μετρό είναι μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα. Πόσο μάλλον όταν ταλαιπωρεί μια ολόκληρη πόλη. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα για την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Μου θύμισε τις χειρότερες μέρες που περνούσε η Αθήνα όταν γινόταν το μετρό, αλλά τουλάχιστον εκεί φτιάχτηκε».
Ο κ. Κουίκ δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αποκέντρωση περισσότερων πόρων προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.