Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων - υγρότοποι για το μέλλον στην Ελλάδα και τον κόσμο

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού σχεδιασμού

Η Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων του 2015 βρίσκει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή για τη

διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Μια εποχή όπου η φύση και τα νερά θα εξασφαλιστούν ως δημόσια περιουσία, ως κοινά, πολύτιμα αγαθά που αξίζουν τη μέγιστη προσοχή και προστασία από την Πολιτεία και καθέναν από εμάς. Καμία απώλεια υγρότοπων δεν θα γίνει ανεκτή. Οι υγρότοποι θα απογραφούν και θαδιασφαλισθούν για να μπορούν να προστατευθούν και να γίνονται αντικείμενο αειφορικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις αρχές της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων.

Οι υγρότοποι συγκαταλέγονται στα πολυτιμότερα οικοσυστήματα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ενώ παρέχουν πληθώρα υπηρεσιών στον άνθρωπο. Πηγές και εργαστήρια ζωής, συνεχώς μεταβαλλόμενα, οι υγρότοποι παρουσιάζουν τεράστια ποικιλότητα ειδών σε ελάχιστη έκταση, καθώς κυριαρχούνται από το λίκνο της ζωής, το νερό.

Στην Ελλάδα ο αριθμός και η έκταση των υγρότοπων συρρικνώθηκε δραματικά κατά τον 20 αιώνα. Αλλά ακόμα και στις μέρες μας οι πιέσεις που ασκούνται στα υγροτοπικά οικοσυστήματα είναι σημαντικές, ενώ η χώρα έχει αποτύχει να αποτρέψει την καταστροφή πολύτιμων υγροτοπικών οικοσυστημάτων, όπως της λίμνης Κορώνειας. Η ρύθμιση του μικροκλίματος, η συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας των νερών, η ενίσχυση των αλιευτικών αποθεμάτων, η εξασφάλιση αποθεμάτων νερού για ύδρευση και άρδευση, η ομορφιά του υγρού στοιχείου και τόσες άλλες υπηρεσίες των υγροτόπων αποτελούν απαραίτητους συμμάχους για την οικολογική-παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εμπόδια για μια στρεβλή ανάπτυξη που είχε στόχο το κέρδος.

Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας και γιορτάζουμε με όλους όσοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για τη διατήρηση και την αειφορική διαχείριση των υγροτόπων.

Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού σχεδιασμού
left.gr


Για την αντιγραφή
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος