Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η φωτογράφος Julie Balsiger μιλάει για την τέχνη της φωτογραφίας και την δική της Καππαδοκία

Συνέντευξη από τη Χαρά Λόκα,
Φωτογραφία ίσον μαγεία. Πάντα στέκομαι σε μια όμορφη εικόνα. Νιώθω να με ταξιδεύει νοερά σε μια διαφορετική πόλη, σε μια διαφορετική χώρα μέσα σε μια στιγμή, ενώ
κοιτώντας τις φωτογραφίες ενός ‘ερασιτέχνη’ ή ‘επαγγελματία’ φωτογράφου, μπορείς να καταλάβεις πολλά για την προσωπικότητά του. Σε μια από τις περιπλανήσεις μου στην αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη, γνώρισα την φωτογράφο Julie Balsiger. Μια ακόμη ‘μετανάστρια’, μια γυναίκα δυναμική που μέσα από τις φωτογραφίες της βλέπεις το φως και καταλαβαίνεις την δύναμη της εικόνας. Και ίσως λίγο να ζηλεύεις που δεν μπορείς να τραβήξεις κ εσύ τόσο δυνατές φωτογραφίες.
september-14
September-3
September -23-2
Η Jules, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, αγάπησε από πολύ μικρή ηλικία το φως και το νερό. Η περιέργεια της την οδήγησε στο να ανακαλύψει τα όμορφα και τα απλά πράγματα στη φύση, ενώ μετά από περιπλανήσεις κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της. Σήμερα ασχολείται με την φωτογραφία στην Καππαδοκία, ενώ δηλώνει ‘οπαδός’ των παλιών φωτογραφικών μηχανών αλλά δεν λέει και όχι στην ψηφιακή φωτογραφία. Σημείο των καιρών μας; Ίσως!
October-24-2
November-27
Την ρωτάω γιατί και πως βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και η απάντηση της αποστομωτική: «Την πρώτη φορά που περπάτησα στους δρόμους της Πόλης, αισθάνθηκα αυτόματα ότι μπορώ να ζήσω εδώ. Λατρεύω την ενέργεια, την ιστορία, το μείγμα των πολιτισμών της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το φως της. Πριν από περίπου 8 χρόνια ήρθα στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετέχω στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ. Μόλις τα γυρίσματα τελείωσαν, αποφάσισα να ταξιδέψω στην Καππαδοκία. Από τότε η Καππαδοκία έγινε η βάση μου. Η Κωνσταντινούπολη έχει τα πάντα, ό,τι ζητήσει κανείς, είναι μια σύγχρονη πόλη, αλλά ο κόσμος μου τώρα είναι το Γκιορεμέ. Η ζωή στο Γκιορεμέ είναι εύκολη, ήσυχη. Το τοπίο κ η θέα συναρπαστική. Συνέχεια συναντώ ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνω κ την ζωή στο χωριό, καθώς και την συναναστροφή με τους ντόπιους. Η Τουρκία είναι μια συναρπαστική χώρα. Κάθε περιοχή φαίνεται διαφορετική, είναι διαφορετική, μυρίζει διαφορετικά, έχει διαφορετικές γεύσεις αλλά και διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορώ να μπω στο αεροπλάνο και σε μερικές ώρες να είμαι σε έναν διαφορετικό κόσμο μέσα στην ίδια χώρα».


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ