Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Kάλεσμα Επιμονής και Εγρήγορσης

Η νέα ελληνική Κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» περνά μέσα από τις συμπληγάδες της ευρωπαϊκής συντήρησης. Αφενός βιώνει τις επικοινωνιακές
γαλιφιές των λύκων που ενδύονται προβιές (αποκορύφωμα o συμβολισμός της χειρονομίας του Γιούνκερ στις 4/2/15). Αφετέρου αντιμετωπίζει την αδιαλλαξία της νεοφιλελεύθερης διεθνούς, απόλυτα συντονισμένη με το χρηματοπιστωτικό λόμπυ και τους ανερυθρίαστους εκπροσώπους της σύγχρονης αποικιοκρατίας του χρήματος. Συνεχείς εναλλαγές επιθέσεων φιλίας με ωμούς εκβιασμούς που επιδιώκουν να κάμψουν την αντίσταση της ελληνικής πλευράς.
Μετά το προχθεσινό αδιέξοδο του άτυπου Eurogroup και τη χθεσινή σύνοδο κορυφής, τα διεθνή μέσα μιλούν για την προοπτική επίτευξης την ερχόμενη Δευτέρα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας - γέφυρας που θα διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε ρευστότητα της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν το βασικό  πλαίσιο των θέσεών τους: η ελληνική Κυβέρνηση θα δηλώνει ορθά ότι το μνημόνιο και η επιτροπεία της «τρόικα» έχουν τελειώσει μετά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία  - από την άλλη οι «εταίροι» μας και κυρίως η γερμανική Κυβέρνηση θα επιμένουν στην εφαρμογή του προγράμματος νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνήσει με τους μέχρι πρότινος τοποτηρητές τους.
Με άλλα λόγια, διαφαίνεται η προοπτική μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία όμως θα μεταθέτει την τελική αντιπαράθεση στην καλύτερη περίπτωση για τους ερχόμενους μήνες. Γιατί πέρα από τις επικοινωνιακές αβρότητες και τις διεθνείς, εξωευρωπαϊκές πιέσεις (οι οποίες παρεμπιπτόντως αποδίδονται στα θιγόμενα συμφέροντα των λοιπών μεγάλων παικτών της παγκόσμιας αγοράς), υπάρχει άβυσσος μεταξύ της προοπτικής μιας  κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα μας και των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών που θέλουν να καλύψουν την ακόρεστη αδηφαγία της διεθνούς πλουτοκρατίας.
Για αυτόν το λόγο, η Σοσιαλιστική Προοπτική καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής, σε συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις, όπως το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, δείχνοντας αποφασιστικότητα απέναντι στις ασκούμενες πιέσεις της αντίδρασης. Την καλούμε να συνεχίσει δείχνοντας επιμονή και επιταχύνοντας την επεξεργασία ενός προοδευτικού, ριζοσπαστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και συνολικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, απολύτως αντικείμενο στην επιθετική, αντικοινωνική, αυτοκαταστροφική λογική των «μνημονίων» που βιώσαμε. Ένα σχέδιο που απέναντι στα «φύλλα συκής» των «ιδιωτικοποιήσεων», της «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας και των γενικοτήτων περί επενδύσεων θα αντιπαραθέτει καθαρά και ξάστερα την αναδιάρθρωση ενός αποτελεσματικού, αναπτυξιακού δημοσίου, την επέκταση της κοινωνικής οικονομίας και των δημοσίων αγαθών, τον κοινωνικό έλεγχο τομέων κλειδιά και των σημαντικών τραπεζικών πυλώνων, τη συνεργατική / συνεταιριστική παραγωγική ανάπτυξη, το πλαίσιο των δημοκρατικών και εργατικών κεκτημένων, την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και της δημοκρατίας μας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί η νέα ελληνική Κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στηρίξει η ελληνική κοινωνία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουμε και εμείς κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία, κόντρα στους εκβιασμούς της γερασμένης ευρωπαϊκής συντήρησης.