Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πρόταση - Εισήγηση που κατατέθηκε από τον συνδυασμό "NEA ΕΠΟΧΗ" για τα αδέσποτα ζώα και το κυνοκομείο

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

ΠΡΟΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΘΕΜΑ : «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ»




 Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα από τα πιο  πολυσύνθετα θέματα που απασχολούν καθημερινά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα  απαιτεί, προσεκτικούς και ισορροπημένους χειρισμούς. Βασικότερο πρόβλημα είναι ο ανεξέλεγκτος , χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και φορείς πολλαπλασιασμός των αδέσποτων ζώων .Ο δήμος καλείται και υποχρεούται να πάρει δραστικά μέτρα μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εφαρμογής στειρώσεων και εμβολιασμών. Η Δημοτική Αρχή, το σύνολο τις τοπικής κοινωνίας, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για να διατηρήσουμε την πόλη μας ασφαλή, τόσο για τα ζώα όσο και για τους πολίτες, όπως αρμόζει σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη .

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι :
    Ο νόμος 4039/2012, για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό ,ισχύει από την 2-2-2012.

Ειδικότερα:   
    Στο άρθρο 1 εδ. α 2 του παραπάνω Νόμου ορίζεται ότι:
“Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο” 
    Στο άρθρο 9 παρ. 2 εδ. γ του παραπάνω Νόμου επισημαίνεται ότι: «Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του Π.Δ. 463/1978».
    Στο  άρθρο 9 παρ. 4  εδ. α του παραπάνω Νόμου τονίζεται ότι: «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, και στο εδάφιο β ότι: “Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».
       Στην  άρθρο 9 παρ. 9 εδ. β του παραπάνω Νόμου  ο νομοθέτης γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Ζώα συντροφιάς  που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση».
     Στην παράγραφο 10 του ανωτέρω άρθρου του Νόμου αυτού γίνεται λόγος για την επανένταξη των αδέσποτων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα μ΄ αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.”


Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τα φιλοζωικά σωματεία:
1. Στην πόλη της Κατερίνης κυκλοφορούν 150-200 αδέσποτα σκυλιά ,πεινασμένα και κακοποιημένα, καθιστώντας τα σε αρκετές περιπτώσεις επιθετικά προς τους πολίτες.
2. Άγνωστος  είναι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που κυκλοφορούν στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.
3. Ο Δήμος Κατερίνης  δεν έχει εφαρμόσει το νόμο 4039/2012 και ν.4235/2014
(ΝΟΜΟΣ  4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.)
4. Το Δημοτικό Κυνοκομείο  Κατερίνης  δεν διαθέτει την προβλεπόμενη  περίφραξη καθώς επίσης δεν πληροί  τις προδιαγραφές  του νόμου για την φιλοξενία των αδέσποτων σκύλων.
5. Χωρίς φροντίδα υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου  και  στείρωση, τα ζώα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία .       

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σχετικά άρθρα  αλλά και τα σχετικά αναφορικά στοιχεία ,ως συνδυασμός προτείνουμε τα ακόλουθα :

1. Την κατασκευή χώρου φιλοξενίας σύμφωνα με τις απαιτούμενες  προδιαγραφές για την προσωρινή παραμονή των ζώων όπως νόμος ορίζει. Ενίσχυση του  Δημόσιου κτηνιατρείου μέσω της Δημοτικής Αρχής , όπως και του κυνοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία τους ,εφόσον μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η άδεια παραχωρείται εντός μηνός.

2. Συγκρότηση επιτροπής του Δήμου η οποία θα παρευρίσκεται κατά την διαδικασία  απομάκρυνσης των ζώων από την πόλη ,τηρώντας την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος .

3 . Εμβολιασμός και στείρωση όλων των αδέσποτων

4.  Δημιουργία σημεία σίτισης για τα αδέσποτα ζώα

5.  Οριοθέτηση χώρων σε πάρκα στα οποία οι πολίτες θα απολαμβάνουν τη βόλτα με τα κατοικίδια τους ανενόχλητοι. Παράλληλα προτείνεται η διερεύνηση της επιβολής προστίμων σε ανεύθυνους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς στον Δήμο Κατερίνης.

6. Στα πλαίσια του Άρθρου 18 του Ν.4039/2012, οι αρχές έχουν την υποχρέωση να  ενημερώνουν  τους  πολίτες και να  προάγουν  τη  φιλοζωία. Βάσει αυτού, πρέπει διοργανώνονται  εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, όσο και από άλλους φορείς .

7. Σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύουμε στο να τα συγκεντρώσουμε σε ένα καταφύγιο, αλλά να βρίσκονται και να κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την ορθολογική διαχείριση των ζώων αυτών.

8.Εκτός από τα φιλοζωικά σωματεία, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας με φυσικά πρόσωπα, εθελοντές φιλόζωους  αλλά και κτηνιάτρους ,της περιοχής μας.

Ας γίνει λοιπόν σαφές ότι ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και αρχές,  να συμπεριληφθούν οι καθορισμένες ,από το νόμο ,διατάξεις για τα ζώα, ώστε να συνυπάρχουν μαζί μας, χωρίς πόνο και δυστυχία, χωρίς ταλαιπωρία και εκμετάλλευση, στο φυσικό τους περιβάλλον.
      
Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Απαιτούμε την κατοχύρωση της προστασίας και των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων  μέσα από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή προστατεύει και  τα δικαιώματα των ανθρώπων.  Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε την αρχή για μια καλύτερη ζωή! Τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα, και όχι ως αντικείμενα.



Κασιτερίδου Λένα
Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Κατερίνης
Με το συνδυασμό «Νέα Εποχή για την Κατερίνη»