Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκίνησε ο πόλεμος για voucher, μελέτες και προγράμματα

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
«Μέγα σκάνδαλο» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας,
κα Ράνια Αντωνοπούλου, τα προγράμματα κατάρτισης που τέθηκαν σε εφαρμογή μέσω των δημόσιων και ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ταυτόχρονα, η κα Αντωνοπούλου αποκάλυψε ότι δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ στην Παγκόσμια Τράπεζα, ένα τεράστιο ποσό, για μία και μόνο μελέτη, αυτή που αφορούσε το εξάμηνο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ένα πρόγραμμα που στοίχισε 20 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η κα Αντωνοπούλου, αποφάσισε, επιτέλους να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να πει την αλήθεια, αναφορά με τα προγράμματα απασχόλησης που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Άλλωστε η ίδια ουδεμία ευθύνη έχει, για το αμαρτωλό παρελθόν των προκατόχων της.
Το ζήτημα είναι να καταφέρει να καθαρίσει το χώρο από τα παράσιτα, που καρπώνονται εκατομμύρια ευρώ και αφήνουν απλήρωτους τους καταρτιζόμενους ανέργους. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να απαλλαχθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να πετύχει τη δημιουργία νέων προγραμμάτων που μοναδικό στόχο θα έχουν να βοηθήσουν τους ανέργους να βγουν από το αδιέξοδο. Η κα Αντωνοπούλου άλλωστε απόρησε που δεν μπόρεσε να βρει, ούτε μία μελέτη από τους προκατόχους της, που να δείχνει πόσοι ήταν τελικά οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κατάρτισης, οι οποίοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, να βρουν δηλαδή μόνιμη δουλειά. Εκτός και αν δεν ήταν αυτός ο στόχος, αλλά απλώς να διοχετευθούν κεφάλαια σε συγκεκριμένους παραλήπτες, χωρίς να ασχολείται κανείς με το ίδιο το πρόβλημα, δηλαδή τους ανέργους και την προσπάθεια για εύρεση εργασίας.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουμε σε προεκλογικές εξαγγελίες. Ότι θα «ξηλωθεί το πουλόβερ» και θα προκύψει κάτι καινούργιο, που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους ανέργους. Γιατί άλλωστε εκείνοι έχουν το πρόβλημα και είναι τουλάχιστον ντροπή, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.