Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

5η Μάζωξη του Ρεμπέτικου Φόρουμ στη Νάουσα Ημαθίας

 Βήμα διαλόγου στο …..internet, χαλαρή ανταλλαγή απόψεων στο…. Internet, εκκολαπτήριο δημιουργικών ιδεών στο…. κινητό, τόπος συνάντησης στον
Κοπανό. Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά 13 νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα, την Πτολεμαίδα και τη Νάουσα έδωσαν ραντεβού το μεσημέρι της Κυριακής σε οικογενειακό κέντρο στον Κοπανό Ημαθίας, προκειμένου να μας οδηγήσουν για ακόμη μια φορά, στα μονοπάτια του λαϊκού τραγουδιού, με όχημα τι άλλο ? τα διαχρονικά ρεμπέτικα τραγούδια, υπό τους ήχους του βιολιού, της κιθάρας, του μπουζουκιού και του μπαγλαμά.



Οι περισσότεροι από αυτούς, ερασιτέχνες μουσικοί. Οι εκτελέσεις τους όμως μεστές,  με μοναδικό τους οδηγό την αγάπη στο ρεμπέτικο τραγούδι. Ο Μάκης, ο Γιώργος, ο Ιωσήφ, ο Ζαχαρίας, ο Γιάννης και ο Θόδωρος, από τη “Διαστημική Ρεμπέτικη Κομπανία” της Λάρισας, ο Δημήτρης, ο Κώστας, ο Θεοδόσης, ο Χρήστος, ο Παύλος, ο Γιάννης από τη Νάουσα και ο Τριαντάφυλλος από την Πτολεμαίδα, όλοι τους άνθρωποι που σέβονται και υπηρετούν με το μεράκι τους το ρεμπέτικο τραγούδι, όλοι τους μέλη του ρεμπέτικου φόρουμ στο διαδίκτυο.


Με σημαντικές φωνές στις επανεκτελέσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, χάρισαν στους παρευρισκόμενους με κορυφαίο τρόπο, χορταστικές πενιές και ήχους, κρατώντας πάντα το γνήσιο ύφος της πρώτης εκτέλεσης των κομματιών και σεβόμενοι αυστηρά το πνεύμα των δημιουργών. Συνοδοιπόρος σε αυτό το μουσικό ταξίδι, ο υπεύθυνος της μουσικής συνάντησης της “5ης Μάζωξης του Ρεμπέτικου Φόρουμ” ο Κώστας Λούκας. “Υπήρξαν άλλες 4 συναντήσεις κατά διαστήματα και στον Κοπανό ήταν η 5η συνάντηση φίλων του ρεμπέτικου τραγουδιού. Δεν υπάρχει κάποια οργανωτική δομή, όσον αφορά τις συναντήσεις μας. Ο καθένας μας είναι μέλος του ρεμπέτικου φόρουμ, εκεί όπου γίνονται γόνιμες συζητήσεις σχετικά με ότι αφορά το ρεμπέτικο, είτε τα μουσικά όργανα, είτε τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα δυναμικό ιστότοπο με όλη τη σημασία της λέξης. Μέσα σε αυτό το φόρουμ, βρήκα ανθρώπους που ήμασταν να φανταστείτε, μαζί φαντάροι, αλλά γνώρισα και καινούργιους φίλους του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το μόνο που έκανα ήταν να προτείνω μια ρεμπέτικη συνάντηση και αυτό ήταν όλο. Ανταποκρίθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, όλα τα παιδιά με ενθουσιασμό. Όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια συνάντηση μέσω διαδικτύου και εδώ θα μπορούσα να σας πω, πως αυτά είναι τα θετικά του διαδικτύου. Δεν μας πειράζει που είμαστε τα μέλη μακριά και εννοώ χιλιομετρικά. Έχουμε επαφή και συνεργασία άψογη και ευελπιστούμε και στο μέλλον να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις”.


Είναι όλοι τους μια παρέα από ερασιτέχνες και όχι μόνο, αλλά όλοι τους φίλοι του διαδικτύου στο ρεμπέτικο φόρουμ. Οι σύγχρονοι  εκφραστές του ρεμπέτικου, είναι πάντα έτοιμοι να μας συμπαρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι με νότες και ήχους, από γνωστές μελωδίες του ρεμπέτικου και αυθεντικού ρεπερτορίου με κέφι και μεράκι. “Δίνουμε σημασία στο συναίσθημα και λιγότερο στον μετρονόμο” μας λέει ο Μάκης Φουρκιώτης ο ένας από την παρέα της Λάρισας, ο οποίος διένυσε χιλιόμετρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπεύθυνου της συνάντησης “είμαι ερασιτέχνης μουσικός που αγαπώ, σέβομαι και υπηρετώ το ρεμπέτικο τραγούδι, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Θεωρούμε αυτές τις συναντήσεις, υποχρέωση μας, προκειμένου να διατηρήσουμε και να τροφοδοτήσουμε τις αξίες του ρεμπέτικου τραγουδιού, που διαχρονικά είναι δουλεμένες μέσα από τη ζωή. Θα έλεγα πως η απήχηση του κόσμου  σε κάθε μας συνάντηση, είναι η δύναμη που μας οπλίζει με θάρρος για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας αυτή. Το ρεμπέτικο για μας είναι η ίδια η ζωή, μας εμπνέει και μας συναρπάζει”.

Με τα όργανα ανά χείρας, οι ερασιτέχνες μουσικοί, γυρνούν από πόλη σε χωριό κι από χωρίο σε πόλη, προκειμένου να μας μεταφέρουν γουστόζικες μελωδίες, μπλέκοντας τις νότες τους και την αγάπη τους για το ρεμπέτικο τραγούδι. Τέτοιοι ερασιτέχνες ευχόμαστε να πληθύνουν και να σκορπούν την αγάπη τους και το μεράκι τους για το ρεμπέτικο τραγούδι, για την ρεμπέτικη ιστορία της Ελλάδας.ο ﷽﷽﷽﷽﷽﷽τον μετρονσκ αγαποίς και ύθυνος


                                               Δήμητρα θεοδωροπούλου