Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

"Ελάτε για δουλειά στη Γερμανία"

Με τη γενιά της πληθυσμιακής έκρηξης να ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, η έλλειψη εργατικών χεριών στη Γερμανία προμηνύεται χρόνια- μισό εκατομμύριο μετανάστες θα χρειάζεται κάθε χρόνο την επόμενη 35ετία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης
μελέτης, η οποία προβλέπει δραματική μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι μισοί Γερμανοί εργαζόμενοι θα γίνουν συνταξιούχοι, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Μπέρτελσμαν σε μελέτη του. Χωρίς μετανάστες, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας ως το 2050 θα έχει συρρικνωθεί στα 29 εκατ. από τα σημερινά 45 εκατ. – μια μείωση της τάξης του 35%.


Ακόμη κι αν ο αριθμός των άνεργων γυναικών εξισωθεί με εκείνον των ανδρών και η ηλικία συνταξιοδότησης παραταθεί ως το 70ό έτος, θα προκύψουν μόλις 4,4 εκατ. επιπλέον Γερμανοί εργαζόμενοι.  Ωστόσο, η περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής είναι ικανή να περιορίσει ως έναν βαθμό την εν λόγω έλλειψη.

Θα λιγοστέψουν οι μετανάστες από των ευρωπαϊκό Νότο
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis υπολογίζει ότι το 2013 περίπου 429.000 μετανάστες ήρθαν στη χώρα και έως 470.000 το 2014.  Μόνο 25.000 στους συνολικά 140.000 μετανάστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν το 2013 στη Γερμανία ειδικά για να βρουν δουλειά. Οι περισσότεροι ήρθαν είτε για σπουδές είτε για να μείνουν με την οικογένειά τους. Άλλοι ήρθαν ως πρόσφυγες. 


Η μελέτη υποστηρίζει πως οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης αρχίζουν να βγαίνουν από την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα εργατικά χέρια – όπως εκείνα των ανέργων του Νότου που σήμερα αναζητούν και βρίσκουν δουλειά στη Γερμανία. 



«H Γερμανία δεν μπορεί να βασιστεί σε περαιτέρω υψηλή μετανάστευση από την ΕΕ. Πρέπει να πάρουμε τώρα τα μέτρα που θα κάνουν τη Γερμανία ελκυστικό προορισμό για πολίτες εκτός ΕΕ» δήλωσε ο Γερκ Ντρέγκερ, μέλος του Ινστιτούτου Μπέρτελσμαν.

Το μέλλον της ενδοευρωπαϊκής μετανάστευσης στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 70.000 άτομα ετησίως, οπότε οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να έρθουν από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις ως η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. 



Νέα μεταναστευτική πολιτική και ισλαμοφοβία

Ο Ντρέγκερ πιστεύει ότι η Γερμανία χρειάζεται μια νέα μεταναστευτική πολιτική, ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα καθιστούσε σαφές σε μη Ευρωπαίους πολίτες ότι η χώρα τούς χρειάζεται. 
Αυτό θα σήμαινε πρώτα απ’ όλα αλλαγή στον μεταναστευτικό νόμο, ώστε να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση υπηκοότητας, πιο ελκυστικά τα ενταξιακά προγράμματα –όπως για την εκμάθηση της γλώσσας– και προσβάσιμο το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας• θα πρέπει επίσης να παρέχεται προστασία απέναντι στις διακρίσεις.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος PEGIDA συμμετέχουν σε πορείες κατά του «εξισλαμισμού» της χώρας.  Η βασική αρχή του εν λόγω κινήματος, που τα αρχικά του σημαίνουν «Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», είναι ότι θεωρεί επικίνδυνη την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το μανιφέστο του, το κίνημα αντιτίθεται στον εξτρεμισμό και ζητά να προστατευθεί ο ιουδαιοχριστιανικός θρησκευτικός πολιτισμός. 

Πηγή: RT.com

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης


http://www.zougla.gr/