Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη

Η οικονομική σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, προϋποθέσεις για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκου Λουφάκη με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Τουρισμού  κ. Γιώργο Σταθάκη πραγματοποιήθηκε εχθές, 19 Μαρτίου, στην Αθήνα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Κεντρικά θέματα της συνάντησης του ΣΕΒΕ με τον Υπουργό ήταν η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και η αμφισβήτηση στο εξωτερικό για την αξιοπιστία της χώρας.

Ως προς τη ρευστότητα και πέραν της τακτοποίησης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ο ΣΕΒΕ ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυσή της, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, ελληνικού και ξένου, όσο και εξωτραπεζικά, μέσω εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης και εργαλείων που μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΣΕΣ 2014-2020. Μόνο έτσι θα επανεκκινηθούν εκείνες οι παραγωγικές μονάδες της χώρας  στις οποίες παρατηρείται μια σχολάζουσα δυναμικότητα, όμηρος της ανυπαρξίας ή της ανεπάρκειας των κεφαλαίων κίνησης.Στο πλαίσιο μάλιστα της υιοθέτησης καλών διεθνών πρακτικών χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο ΣΕΒΕ εκπόνησε για λογαριασμό του Υπουργείου σχετική μελέτη.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός της πολύ αρνητικής εικόνας που η χώρα μας αποκτά στις διεθνείς αγορές δημιουργεί προβλήματα με τους προμηθευτές και τους πελάτες των Ελλήνων εξαγωγέων, σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνικές εξαγωγές.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λουφάκης ζήτησε από τον Υπουργό την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες όλοι οι Έλληνες στηρίζουμε, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική αγορά, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την επαναφορά των εξαγωγών σε σταθερή αλλά και ανοδική πορεία.

Πέραν των ανωτέρω, ο ΣΕΒΕ ζήτησε τη δημιουργία ενός σταθερού και ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μεταρρυθμίσεις, βελτιώσεις και μείωση κόστους σε όλα τα επίπεδα (στον τομέα της φορολογίας και ασφάλισης, αδειοδοτήσεων και εν γένει γραφειοκρατίας, ενέργειας, δικαιοσύνης, έρευνας-καινοτομίας-πιστοποίησης, εξειδικευμένης κατάρτισης, υποδομών μεταφορών & logistics, κ.λ.π.) και μια εθνική στρατηγική εξαγωγών με στοχευμένες προτεραιότητες και δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ζήτησε την  ουσιαστική συνεργασία του Enterprise Greece με τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα με τους εξειδικευμένους εξαγωγικούς φορείς όπως ο ΣΕΒΕ που διαθέτουν συσσωρευμένη πολύτιμη γνώση και επί χρόνια στηρίζουν αποτελεσματικά την ελληνική εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δομών στήριξης της εξωστρέφειας, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν με τον Υπουργό ήταν:

α. η ανάγκη παρατάσεων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ειδικότερα στα προγράμματα ΠΕΠ-ΜΜΕ και Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα, λόγω κυρίως των προβλημάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων
β. οι καθυστερήσεις στον έλεγχο επενδύσεων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου με αίτημα του ΣΕΒΕ για παράταση προσκόμισης εγκριτικών επιστολών τραπεζών
γ. η ανάγκη εξειδίκευσης του ΕΠΑΝΕΚ με την ενεργό συμμετοχή του ΣΕΒΕ
δ. η σημασία της πιστοποιημένης κατάρτισης στις εξαγωγές
ε. η αύξηση των ορίων σώρευσης ενισχύσεων ΜΜΕ μέσω προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου και στην ανάπτυξη της οικονομίας της ναυτιλίας σε διασύνδεση με την ελληνική παραγωγή/μεταποίηση, στον έλεγχο και στην εποπτεία της αγοράς και στην ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας (σε συνεργασία με το καθ’ ύλη Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Ακόμα, ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Λουφάκης στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών μεταφορών και logistics και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του λιμένα Θεσσαλονίκης που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της Βόρειας Ελλάδας και δη της Θεσσαλονίκης να εδραιωθεί ως οικονομικό σταυροδρόμι στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, πιστεύοντας στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Λουφάκης δήλωσε τη διαθεσιμότητα του ΣΕΒΕ να συνδράμει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.