Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την κατάργηση του θεσμού του "κτηνιάτρου εκτροφής"

  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Να καταργηθεί ο θεσμός του «κτηνιάτρου εκτροφής».


Ο «κτηνίατρος εκτροφής» θεσμοθετήθηκε με το Ν.4235/2014 (άρθρα 60 & 62) και με την υπ’ αριθ. 816/156798 Υπουργική απόφαση ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του. Ο στόχος, σύμφωνα με την απόφαση, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και βοοειδών αλλά και άλλων προγραμμάτων επιτήρησης - εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων, η παραγωγή ασφαλών τροφίμων κλπ.
Ωστόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κτηνίατροι ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι αντιτίθενται στο θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής» και το εκφράσανε με αποφάσεις Γεν. Συνελεύσεων τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) όσο και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ).
Επικαλούνται τους εξής λόγους:
Πρώτον, δεν εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων, ούτε ο έλεγχος της υγειονομικής κατάστασης της εκτροφής, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
Δεύτερον, οι διαγραφόμενες συνθήκες εργασίας των «κτηνιάτρων εκτροφής» καταλύουν εργασιακά δικαιώματα, μονιμοποιούν την αμοιβή με μπλοκάκι και όλα αυτά με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας των γεωτεχνικών.
Τρίτον, προωθείται η ιδιωτικοποίηση κάθε δωρεάν κτηνιατρικής υπηρεσίας προς τους φτωχούς κτηνοτρόφους.
Τέταρτον, πετιέται στις καλένδες το αίτημα για άμεση πρόσληψη 500 μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται από τις δημόσιες υπηρεσίες ένα επίπεδο στήριξης των φτωχών κτηνοτρόφων και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις φάνηκαν στην αντιμετώπιση της πρόσφατης, εκρηκτικών διαστάσεων, επιζωοτίας του καταρροϊκού πυρετού, αναδεικνύοντας το ζήτημα υποστελέ­χωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνιατρικών εργαστηρίων.
Δεδομένου ότι το πλειοψηφόν κόμμα της συγκυβέρνησης πριν τις εκλογές στηλίτευε την απόφαση θεσμοθέτησης του «κτηνιάτρου εκτροφής» «ως ιδιωτικοποίηση των προγραμ­μάτων πρόληψης, ελέγχου και εκρίζωσης των ζωονόσων που καθιστά τη δημόσια υγεία έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων…» και δεσμευόταν ότι θα ενισχύσει ως κυβέρνηση τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να εκτελούν τα εν λόγω προγράμματα και ότι θα βάλει τίτλους τέλους στο θλιβερό έργο της διάλυσης των υπηρεσιών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν σκοπεύει :
-Να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις που καθιερώνουν τον «κτηνίατρο εκτροφής» ή θα συνεχίσει την ιδιωτικοποίηση της δωρεάν κτηνιατρικής υπηρεσίας κυρίως σε φτωχούς κτηνοτρόφους;
- Να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, δηλαδή αντικατάστασης του μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, από εργαζόμενους που θα δουλεύουν «με το κομμάτι» και «με το μπλοκάκι»;
- Να προβεί στις αναγκαίες και επείγουσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών για να λειτουργήσουν καλύτερα αλλά και ως μέτρο στήριξης των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική;

Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος