Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ποδηλατική Παιδεία στα σχολεία της Πιερίας από την ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Ο σύλλογος της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας ιδρύθηκε το Μάιο του 2010. Ήδη από το 2011 οι εργασίες του συλλόγου οργανώθηκαν σε τομείς, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί και ο Τομέας
Ποδηλατικής Παιδείας, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε όλη την Πιερία και μάλιστα ολοένα και πιο  εντατικά.
Πλέον, μετά από αίτημά μας, το Υπουργείο Παιδείας χορηγεί άδεια στον Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας να επισκέπτεται τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Πιερίας, είτε αυτή η επίσκεψη εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα και στη σχολική εγκύκλιο, είτε όχι. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα πάνω από σαράντα επισκέψεις σε σχολεία της Πιερίας.
Τα μέλη του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας προσφέρουν πάντα εθελοντικά τη βοήθειά τους και είναι κατά βάση εκπαιδευτικοί, αλλά υπάρχουν και άτομα άλλης επαγγελματικής ιδιότητας. Η παρουσίαση προσαρμόζεται στις ανάγκες του σχολείου, αναλόγως αν πρόκειται για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο. Υπάρχει υλικό κατασκευασμένο από τα μέλη του τομέα, το οποίο προβάλλεται στις τάξεις, μέσω βιντεοπροβολέα και σε συνδυασμό και με τη χρήση ποδηλατικού εξοπλισμού πραγματοποιείται ένα διαδραστικό μάθημα. Συχνά η παρουσίαση συνοδεύεται από κάποια επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ή από μία ποδηλατοβόλτα κοντά στην περιοχή του σχολείου ή στην πιο προσβάσιμη και πιο δημοφιλή ποδηλατική διαδρομή (Παραλία, Πλατανόδασος κλπ.).
Στόχοι της παρουσίασης είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως αστικό μέσο μετακίνησης, η ενημέρωση σχετικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες
διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  και τις επικρατούσες συνθήκες στην πόλη της Κατερίνης, και τέλος η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά και τους εφήβους.
Η Ποδηλατική Παιδεία είναι η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψης που επιβάλλεται να υιοθετήσουμε όλοι μας, κι αυτό δε μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο αν ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες.  Αυτό επομένως που κρίνεται απαραίτητο να μεταδοθεί και να διαδοθεί ως ιδέα, ως σλόγκαν, ως στόχος στον ποδηλατικό κόσμο της Ελλάδας, είναι η προώθηση της Ποδηλατικής Παιδείας. Πρότασή μας μάλιστα ως μήνυμα της κεντρικής πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για το 2015, η οποία ήδη έχει σταλεί στη συντονιστική επιτροπή, είναι: « ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: Ποδηλατώ με παιδεία, ποδηλατώ με ασφάλεια»
Τις επόμενες μέρες ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας θα επισκεφθεί τα Δημοτικά Σχολεία Ρητίνης και Γανόχωρας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί ποδηλατοβόλτες προς τη λήξη του σχολικού έτους. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται για την παρουσίαση μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή στα τηλέφωνα του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας, όπως είναι αναρτημένα στην κεντρική σελίδα www.podilatikiapodrasi.gr .