Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΟΚΟΥ - ΠΙΕΡΙΑΣ

Επίσκεψη στην πρεσβεία του Μαρόκου πραγματοποίησαν
 το Δ.Σ  του ΟΡ.ΦΕ.Ο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


   Ο πρέσβης του Βασιλείου του  Μαρόκου κ. Abdelkander El Ansari, η πολιτιστική ακόλουθος κ.Aicha Sinaceur και η μεταφράστρια κ. Νικολάου , υποδέχθηκαν, την Τετάρτη , με ιδιαίτερα θερμή και φιλόξενη διάθεση  την πιερική αντιπροσωπεία πού την αποτελούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζάνας Ζήσης , Σκούφα Μπέτυ, Τζακμαλής Χάρης και  εκ μέρους του ΟΡΦΕΟ ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος , ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Νίκος Πασχαλούδης , η έφορος Διεθνών Σχέσεων Χάιδω Παπαχατζή και το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής Μαρίκα Φωτοπούλου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επικύρωση της πρότασης για την ανάδειξη του Μαρόκου ως τιμώμενης χώρας στο φετινό  44ο Φεστιβάλ Ολύμπου και η προετοιμασία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα αναδείξουν  τον Μαροκινό πολιτισμό.
   Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρέσβης του Μαρόκου αναφέρθηκε στην αποδοχή της πρότασης από την κυβέρνηση του Μαρόκου για την συμμετοχή στο ιδιαίτερα σπουδαίο φεστιβάλ Ολύμπου, όπως  καθώς και στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ του ελληνικού και μαροκινού λαού , στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν οι νέοι του Μαρόκου για την Ελλάδα και την μεγάλη τους επιθυμία για να την επισκεφθούν.
   Επίσης αναφέρθηκε στην  δύναμη του πολιτισμού για την ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών την εμπέδωση της ειρήνης και την διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας .
   Οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού Πιερίας τόνισαν  ότι η παρουσία τους υπογραμμίζει την μεγάλη  σημασία που έχει για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,το Φεστιβάλ Ολύμπου, που αποτελεί φορέα ικανό να προωθήσει την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη  στην Β. Ελλάδα  και ότι ο θεσμός της τιμώμενης χώρας αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή .
   Διαβεβαίωσαν τον Πρέσβη του Μαρόκου ότι στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου στις διαρκείς επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου θα προωθήσουν θέματα πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου.
   Οι βουλευτές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις μυθολογικές και ιστορικές συνάφειες μεταξύ Μαρόκου και Ελλάδος( Χ. Τζακμαλής) , στην ευγένεια και την φιλομάθεια της Μαροκινής νεολαίας(Μ. Σκούφα), στην αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που θα αναπτύξει το ελληνικό κοινοβούλιο (Ζ. Ζάνας)
   Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την αποδοχή της πρότασης για την ανάδειξη του Μαρόκου ως τιμώμενης χώρας, όπως  επίσης και τους βουλευτές για την παρουσία τους και την υποστήριξή τους .
   Αναφέρθηκε στους άξονες του καλλιτεχνικού προγράμματος και παρέδωσε φάκελο με τεχνικά στοιχεία των χώρων του φεστιβάλ  , οπτικό υλικό από προηγούμενες διοργανώσεις και προσέφερε αντιπροσωπευτικά προϊόντα της πιερικής γης που έγιναν δεκτά από τον πρέσβη με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια .
   Τον συντονισμό για την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν από πλευράς πρεσβείας η πολιτιστική ακόλουθος κ.Aicha Sinaceur και από πλευράς του Φεστιβάλ Ολύμπου η έφορος διεθνών σχέσεων Χάιδω Παπαχατζή.
   Στην διαμόρφωση του προγράμματος θα συμμετέχει και ο επίτιμος πρόξενος του Βασιλείου του Μαρόκου στην Θεσσαλονίκη Bantali Antar.