Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

 Εορτάστηκε στην Πιερία η Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Ο εορτασμός άρχισε το Σάββατο το απόγευμα και συνεχίστηκε την Κυριακή το πρωί στο Κίτρος, με την ευκαιρία μνήμης του Αγίου
Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη (4ος αι.).


Οι ι. ακολουθίες τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κίτρους, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Κατερίνης κ. Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την Κυριακή το πρωί ο Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

Να σημειωθεί, ότι τόπος μαρτυρίου του Αγίου Αλεξάνδρου αποτελεί η αρχαία Πύδνα, όπου την εποχή εκείνη άκμαζε το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της περιοχής. 
Από αυτό το λιμάνι ταξίδεψε με εμπορικό πλοίο, όπως συνηθιζόταν τότε, ο Απόστολος Παύλος στην πορεία του από Βέροια προς Αθήνα (Φάληρο), αφού στο μεταξύ κήρυξε τον χριστιανισμό στους κατοίκους των ενδιάμεσων οικισμών, οπωσδήποτε στον Κολινδρό και τη Μεθώνη.

Οι πρωτοχριστιανικές καταβολές του Χριστιανισμού στην περιοχή μαρτυρούνται τόσο από το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου, όσο και από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και επισκοπικά συγκροτήματα, από τον 5ο αι. κ.ε.

Η Πύδνα ήταν έδρα επισκόπου. Κατά τη βυζαντινή εποχή, μετονομάστηκε σε Κίτρος, και μεταφέρθηκε από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα, διατηρώντας όμως την επισκοπική έδρα, τον τίτλο της οποίας διατηρείται μέχρι σήμερα.

Στον εφετινό εορτασμό μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου συμμετείχαν οι κάτοικοι της κωμοπόλεως, προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Πιερία (Κατερίνη, Καλλιθέα, Λόφος), με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελο Λαγδάρη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γεώργιο Χρυσοστόμου και εκπροσώπους Αρχών και τοπικών Φορέων.

Την Κυριακή το απόγευμα τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.