Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ-ΥΠΟΔΥΜΑΤΩΝ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ
ΠΡΟΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΘΕΜΑ : << ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ-ΥΠΟΔΥΜΑΤΩΝ >>

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων οικογενειών και στην άμεση υποστήριξη αυτών από όλους μας αλλά και σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας σε δράσεις, που αφορούν τη συνολική μας ευθύνη για την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό θα προωθηθεί  επίσης η ανάγκη από την Ε.Ε. δράσεις ανακύκλωσης, απαλλάσσοντας χωματερές και ΧΥΤΑ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών,
 ο συνδυασμός ‘’ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ’’
προτείνει :
α)την τοποθέτηση στο Δήμο Κατερίνης ειδικών κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων –υποδημάτων
β)οι χώροι τοποθέτησης των ειδικών  κάδων (σε διαστάσεις 1x1 μέτρο εκατοστά, χρώματος κόκκινο), να οριστούν στα σημεία στα οποία θα  αποφασίσει και θα ορίσει  ο Δήμος.
γ)η διάθεση και τοποθέτηση των ειδικών κάδων να γίνει χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση προς τους δημότες.
δ) η συλλογή των ειδών θα γίνεται από την ανακύκλωση σε εβδομαδιαία βάση
ε)έπειτα από διαλογή, κάποια ρούχα, αφού καθαρισθούν, να διανεμηθούν σε οικογένειες σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια.
Γενικά ως στόχο, αναφέρουμε :Ο Δήμος να αντιμετωπίζει τα ζητήματα ανακύκλωσης όχι σαν ένα χτύπημα της μόδας, αλλά με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της. Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Σε συνεργασία με τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και Δημόσιους Οργανισμούς, ας ανακτήσουμε τα  είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερέςας τα επαναθέσουμε σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο.

Τοποθετώντας ιδιαίτερα καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, σε διάφορα σημεία του Δήμου, καλλιεργούμε τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης προσκαλώντας έτσι κάθε δημότη, να πάψει να αδιαφορεί. Είναι τόσο απλό σε όλους, να ανοίξουμε τον κάδο και να αποθέσουμε σ’ αυτόν τα είδη, που παλιότερα θα πετάγαμε στα σκουπίδια!

Με την ανακύκλωση ρούχων που προτείνουμε, και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού.

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως η παραπάνω πρόταση έχει γίνει αποδεκτή και εφαρμόζεται σε πολλούς Δήμους σε όλη την χώρα.


Κασιτερίδου Λένα
Καρασαββίδης Ανδρέας
Σύμβουλοι τοπικής Κοινότητας Κατερίνης
με το συνδυασμό «Νέα Εποχή για Κατερίνη»