Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη: "Η Νέα Χράνη ζητάει λύσεις"

 Η Νέα Χράνη ζητάει λύσεις
Στις 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στη Νέα Χράνη ύστερα από κάλεσμα των κατοίκων από τους τοπικούς συμβούλους της δημοτικής κοινότητας
Κατερίνης, Τάσο Γιαμούζη, Σοφία Ελευθεριάδου και Κώστα Ζάννα, με τον συνδυασμό “Άλλος Δρόμος”. Εκεί διατυπώθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, τα οποία τα δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο). Στις 11 Μαρτίου παραδόθηκαν στους τοπικούς συμβούλους και στον πρόεδρο, για να τα προωθήσει στους αρμόδιους αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους, ώστε να επιληφθούν προς επίλυσή τους. Στις 26 Μαρτίου τα καταθέσαμε και με αντίστοιχα πρωτόκολλα από τον δήμο, ως εξής:
Κατερίνη, 26 Μαρτίου 2015
Θέμα:  Προβλήματα της Νέας Χράνης που χρήζουν άμεσης επίλυσης
Προς :
Βαϊνά Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Κατερίνης, με ευθύνη και εποπτεία περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, της λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου και εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα,
Αθανασιάδη Παναγιώτη, Αντιδήμαρχο Κατερίνης, με ευθύνη και εποπτεία του τμήματος καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου , υπεύθυνος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και αδρανών υλικών,
Κυραϊλίδη Χρυσόστομο, Αντιδήμαρχο Κατερίνης, με ευθύνη και εποπτεία συντήρησης του οδικού δικτύου των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων εντός οικιστικών περιοχών,
Γαβρίδη Γεώργιο, εντεταλμένο σύμβουλο με ευθύνη και εποπτεία της λειτουργίας και συντήρησης των παιδικών χαρών,
Τσιουκάνη Κωνσταντίνο, εντεταλμένο σύμβουλο με ευθύνη και εποπτεία συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού του Δήμου,
Δρούγκα Φώτιο, πρόεδρο της  «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»
Κοινοποίηση προς:
Χιονίδη Σάββα, Δήμαρχο Κατερίνης


Αξιότιμοι κύριοι,
Σας καταθέτουμε τα προβλήματα των δημοτών του οικισμού της Νέας Χράνης Κατερίνης, όπως αυτά συζητήθηκαν και καταγράφηκαν στη λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσαν οι τοπικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Άλλος Δρόμος στον Δήμο Κατερίνης, και έλαβε χώρα το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 στη Νέα Χράνη Πιερίας. Παρακαλούμε όπως τα θέματα αυτά συζητηθούν από εσάς και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στην επίλυσή τους, μιας και στόχος όλων μας είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.
Οι τοπικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό Άλλος Δρόμος στο Δήμο Κατερίνης, Τάσος Γιαμούζης, Σοφία Ελευθεριάδου και Κώστας Ζάννας, αφού ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους της Νέας Χράνης, συζήτησαν μαζί τους, έκαναν έρευνα πεδίου και κατέληξαν στα εξής σοβαρά και χρόνια ζητήματα-προβλήματα της περιοχής, για τα οποία σας παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε να επιλυθούν άμεσα:

·       Το πόσιμο νερό κάθε άλλο παρά πόσιμο είναι, παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν πως θα φέρουν νερό από τον Όλυμπο ή από τη Μόρνα. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να αγοράζουν από το εμπόριο εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν.
·       Κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα σκυλιά, που επιτίθενται στους κατοίκους και μάλιστα γεννούν κιόλας, σύμφωνα με μαρτυρίες, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον δεν είναι στειρωμένα όπως θα έπρεπε. Άλλωστε, το χωριό είναι τόπος υποδοχής αδέσποτων από το Δημοτικό Κυνοκομείο.
·       Χωρίς επαρκή φωτισμό λειτουργεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ, ενώ καμένες λάμπες σε διάφορα σημεία του χωριού πρέπει άμεσα να διορθωθούν. Στην παιδική χαρά μάλιστα κρέμονται και γυμνά καλώδια, με σοβαρότατο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
·       Κορεσμένος είναι ο ΧΥΤΑ κατά 30% τουλάχιστον, με κίνδυνο διολίσθησης και άμεσης μόλυνσης.
·       Ο αγροτικός δρόμος (μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου) που οδηγεί στην Παλιά Χράνη, όπου βρίσκονται τα χωράφια και οι περιουσίες των κατοίκων, είναι κατεστραμμένος. Επίσης και ο δρόμος που οδηγεί στα μνήματά τους (μήκους μόλις 300 μέτρων) χρειάζεται συντήρηση.
·       Όσον αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο, παρόλο που δαπανήθηκαν πολλά χρήματα γι’ αυτό, ωστόσο δεν λειτουργεί σωστά για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει συχνά και να βρωμάει ο τόπος, κυρίως στην περιοχή του αντλιοστασίου, το οποίο χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης και είτε μεταφοράς του σε άλλο σημείο της περιοχής.
·       Το ήδη μολυσμένο από τα σκουπίδια του ΧΥΤΑ ρέμα της περιοχής επιβαρύνεται και με στερεά μπάζα. Προτείνεται να τοποθετηθεί μόνιμα στο ρέμα ένα κοντέινερ για εναπόθεση μπαζών, το οποίο ο Δήμος θα το αδειάζει μια φορά το μήνα.
·       Τα έργα για το σύστημα άρδευσης των χωραφιών της περιοχής Παλιάς Χράνης έχουν διακοπεί αναίτια. Οι κάτοικοι ζητούν ενημέρωση σχετικά με αυτό.
·       Η παιδική χαρά του χωριού λόγω της κλίσης του εδάφους εμφανίζει μεγάλο ύψος στην ανατολική πλευρά της. Όπως αναφέρει μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου, τουλάχιστον σε εκείνη την πλευρά χρειάζεται άμεση περίφραξη ο χώρος της παιδικής για την αποφυγή ατυχήματος λόγω πτώσης από ψηλά. Υπάρχουν ακόμη σκουριασμένα και σπασμένα μεταλλικά παιχνίδια και μεγάλα χόρτα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσα και γύρω από την παιδική χαρά αλλά και σε πολλά σημεία του χωριού, που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φιδιών.
Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε των ανωτέρω θεμάτων.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης
Τάσος Γιαμούζης, Σοφία Ελευθεριάδου, Κώστας Ζάννας (dkk.allosdromos@gmail.com)