Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν μαζί με τη Δανειακή σύμβαση παρατάθηκε και το Μνημόνιο;

Γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν μαζί με τη Δανειακή σύμβαση παρατάθηκε και το Μνημόνιο;
 
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
 

1.           Στο κύριο ερώτημα “αν το Μνημόνιο συνεχίζεται ή όχι, μετά τη συμφωνίατου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου”, η Κυβέρνηση απαντάει ΟΧΙ και οι Δανειστές μας ΝΑΙ.
 
Η Κυβέρνηση λέει:
“Τα Μνημόνια είναι παρελθόν, αφού διαχωρίστηκαν από τη Δανειακή σύμβαση και δεν την συνοδεύουν πια”.
 
Οι Δανειστές μας (Κράτη Ευρωζώνης, ΕΕ, ΕΚΤ) λένε:
“Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο Πρόγραμμα.
Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες”.
2.           Η σωστή απάντηση στο ερώτημα προκύπτει από την εξέταση των επίσημων κειμένων.
 
(α)           Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (η οποία επιβεβαιώθηκε στη ‘συνάντηση των οκτώ’στις 19 Φεβρουαρίου) αναφέρει:
“Το  Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος, το αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, που συνοδεύεται από μια σειρά δεσμεύσεων”.
 
(β)           Η Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (ΚΣΧΔ), που έχει κυρωθεί με τον Ν. 4060/2012, ορίζει στο Προοίμιο, εδάφιο (7):
 
“Η διαθεσιμότητα και η παροχή Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης υπό την παρούσα Σύμβαση θα εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας με τα μέτρα που ορίζονται στο Μνημόνιο”.
 
(γ)          Το “Μνημόνιο για την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης” της 14ης Μαρτίου 2012 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενεργούσης για λογαριασμό των κρατών της Ευρωζώνης, ορίζει:
“Τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα υπόκεινται στη συμμόρφωση με τους όρους του Μνημονίου…”                
3.         Από τα επίσημα αυτά κείμενα (και από άλλα που δεν παρουσιάζονται εδώ) προκύπτει πως:
Η Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, παρατείνοντας τη Δανειακή σύμβαση, παρέτεινε μαζί της αυτομάτως και το Μνημόνιο, παρέχοντας όμως στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να αντικαταστήσει παλαιότερα μέτρα του με άλλα, με το ίδιο αποτέλεσμα. 
4.           Και ενώ αυτά προκύπτουν από τα επίσημα κείμενα, οι “πολιτικοί αναλυτές” των ελληνικών ΜΜΕ:
- Αποφεύγουν να διερευνήσουν το σοβαρό ζήτημα που τίθεται με το πιο πάνω ερώτημα, που η απάντησή του θα επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αρκούμενοι απλώς στη… βαρυσήμαντη διαπίστωση: “Η Κυβέρνηση και οι Δανειστές διαβάζουν διαφορετικά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου”!
- Αποφεύγουν ακόμα και να καταγράψουν τις σχετικές ρυθμίσεις της Δανειακής σύμβασης (ή/και των άλλων επίσημων κειμένων), η γνώση των οποίων θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να κρίνουν το ζήτημα οι ίδιοι.
Γιατί, κύριοι του Τύπου, της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, Ευαγγελάτε, Καμπουράκη, Καρακούση, Λυριτζή, Μανδραβέλη, Οικονομέα, Παπαδάκη, Παπαδημητρίου, Παπαχελά,  Χατζηνικολάου, Ψυχάρη…;