Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Στο δημ. Συμβούλιο της Καθ. Δευτέρας της 23ης  Φεβρουαρίου, συζητήθηκε και η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, ενός νέου θεσμού διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και
Ο.Τ.Α. που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους δημότες, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον «Καλλικρατικό» νόμο, η διαδικασία για την επιλογή του γίνεται εντός έξι μηνών από την εγκατάσταση των αρχών και επιλέγεται με απόφαση του δημ. Συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του δημ. Συμβουλίου. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί επομένως, πρέπει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μέλη του δημ. Συμβουλίου και να είναι εγνωσμένου κύρους και αξίας.
Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος θεσμός θεμελιώνει μία υγιέστερη σχέση μεταξύ δημοτών και Δήμου και μια πιο αποτελεσματική λειτουργίας του τελευταίου. Επίσης, η διαδικασία επιλογής δίνει και την δυνατότητα ευρείας διαβούλευσης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων και δημοτών προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας πολιτικής συναίνεσης με πνεύμα ειλικρινούς διαλόγου και με προθέσεις αναγόμενες στην προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό τον συγκεκριμένο θεσμό και η σχετική διαδικασία θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εδώ και πολύ καιρό, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της νέας Διοίκησης.
Στην σχετική συνεδρίαση ωστόσο, η Διοίκηση του Δήμου, επικαλούμενη και σχετική απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, θεώρησε σκόπιμο να μην προχωρήσει η όλη διαδικασία, ψηφίζοντας λευκό, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως να εισαχθούν από τη νέα κυβέρνηση.
Ως «Άλλος Δρόμος» ζητήσαμε την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας για επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να έχουμε χρόνο να εξετάσουμε τις υποψηφιότητες και να εκκινήσουμε μία διαδικασία διαβούλευσης για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης γύρω από την επιλογή του πλέον κατάλληλου προσώπου που θα στελεχώσει τον συγκεκριμένο θεσμό. Απείχαμε από την ψηφοφορία θέλοντας να την καταστήσουμε ατελέσφορη, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε εξαιτίας της λευκής ψήφου της πλειοψηφίας, ώστε να επανεισαχθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, κάτι που θα δώσει επαρκή χρόνο για την εξέταση των υποψηφιοτήτων και την έναρξη διαβούλευσης.
Αναγνωρίζουμε πλήρως την σημασία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη. Παροτρύνουμε την διοικούσα παράταξη, εφόσον πραγματικά θέλει να μην ναυαγήσει η διαδικασία, να προσκαλέσει όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε μια ειλικρινή διαβούλευση προκειμένου να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και δηλώνουμε απερίφραστα τη βούλησή μας να συμβάλουμε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.