Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Συνεδρίασε η τουριστική επιτροπή ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στο Δημαρχείο Μακρυγιάλου έγινε κατάρτιση ατζέντας θεμάτων για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής, διαπιστώθηκε ότι, επί συνόλου 9 τακτικών μελών,  ευρέθησαν παρόντες τα 5 μέλη.
Παρόντες
Κώστας Αβραμίδης Αντιδήμαρχος
Δημήτρης Σιανίδης Δημ.Σύμβουλος
Νίκος Μεταλλίδης   Δημ. Σύμβουλος
Ηλίας Γκουτσίδης Πάτερ
Γιάννης Εμμανουηλίδης Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ο Πόντος Μακρυγιάλου

Επίσης, στη Συνεδρίαση, αυτή παρίσταντο η Πρόεδρος της Τ.Κ Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου και ο δημοσιογράφος Απόστολος Λάγιος

Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αβραμίδης έλαβε τον λόγο και στην εισήγησή του ανέπτυξε λεπτομερώς το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για το 2015.Στην εισήγηση του τόνισε  την διατύπωση ξεκάθαρων στόχων της Επιτροπής για τον τουρισμό αλλά και γενικά για τις επιδιώξεις της.
Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη και την ταυτότητα του Δήμου (στατιστικά στοιχεία, βιβλιογραφία, καταγραφή υποδομών και πόρων για τον τουρισμό).
Διατύπωση στόχων προς επίτευξη:
Εντοπισμός ειδών θεματικού τουρισμού (πολιτιστικού περιπατητικού, θρησκευτικού γαστρονομικού, αθλητικού,αρχαιολογικού, θαλάσσιου τουρισμού κ.α.) που πρέπει να προβληθούν περισσότερο, ανάλογα και με τις αγορές που απευθυνόμαστε.
Καταγραφή προβλημάτων σχετικά με την επίτευξη των στόχων, αξιολόγηση τους και καταγραφή των μέσων προς επίτευξη στόχων (πόροι, άνθρωποι μέσα), με τη δημιουργία βάσης δεδομένων προς χρήση από τα μέλη της Επιτροπής. Χρονοδιάγραμμα για επίτευξη στόχων.
Συνεχή ενημέρωση της ιστιοσελίδας του Δήμου για τα θέματα του τουρισμού.
Ανάδειξη της τοπικής κουζίνας του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού.
Συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού, συνδέοντας τους στόχους με την επιλογή εκθέσεων, με την συμμετοχή μελών και εκπροσώπων του Δήμου.
Έκδοση φυλλαδίου για θεματικό τουρισμό με ένθετα για κάθε μορφή.
Συνεργασία και αξιοποίηση γνωριμιών με κατάλληλα αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή καταστάσεις που συνδέονται με τον τόπο, ώστε να προβάλλουμε την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στον Δήμο μας.
Την συνεχή προβολή της μουσειακής αποθήκης στον Μακρύγιαλο.
Φιλοξενία τουριστικών φορέων και δημοσιογράφων εσωτερικού και εξωτερικού.
Οργάνωση γραφείου τύπου για αποστολή δελτίων στα Μ.Μ.Ε.
Ο Αντιδήμαρχος έδωσε επίσης μεγάλη βαρύτητα στην  βελτίωση βασικών υποδομών (π.χ. ύδρευση, φωτισμός, σήμανση κ.α.) 
Καθαρισμοί παραλιών πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε όλες τις παραλίες του Δήμου.
Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στους δρόμους των οικισμών.
Τοποθέτηση υπαίθριων τουαλετών και ντουζιέρες.
Συνεχής καθαρισμός των παραλιών του Δήμου.
Την λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου στον Μακρύγιαλο.
Καθαρισμός πεζοδρόμων και πεζοδρομίων εντός των οικισμών από ακαθαρσίες αδέσποτων.
Αναβάθμιση των οδικών συγκοινωνιών, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες, με ανάρτηση ημερήσιων δρομολογίων.
Και τέλος καταγραφή θεμάτων υποδομής ανά περιοχή:
Μετά την εισήγηση του Αντιδημάρχου τον λόγο πήραν τα μέλη  της Επιτροπής που με την σειρά τους κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι οποίες καταγράφτηκαν στα πρακτικά.
Η επιτροπή είναι αρμόδια για τον προγραµµατισµό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασµό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του δήµου και την διαµόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθµίσεων και των απαιτούµενων µέτρων εφαρµογής. Στα πλαίσια της συνεδρίασης, υπογραμμίστηκε, άλλωστε, η αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικής και συνεργιών για την ορθή αντιμετώπιση των ήδη υπάρχοντων προβλημάτων και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κρίθηκε αναγκαία η συνεργασία µε τους συναρµόδιους επαγγελµατικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας καθώς και με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες για την εναρµόνιση των πολιτικών τους και το συντονισµό των δράσεων, µε σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή».
Η επόμενη φάση είναι οι προτάσεις να κατατεθούν στον Δήμαρχο κ Βαγγέλη Λαγδάρη για να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου.