Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Στοματική και σωματική υγεία. Παράλληλες διαδρομές. - Μια αξιόλογη εκδήλωση στον Κολινδρό

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15--3-2015 στην φιλόξενη αίθουσα του καλαίθητου και ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, η 2η εκδήλωση - ομιλία
που συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού, την οποία βασικά την απαρτίζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με καταγωγή από τον Κολινδρό, και από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, με βασική ομιλήτρια την καταγόμενη από τον Κολινδρό καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρούργο κ. Ειρήνη Καραμπούτα-Βουλγαροπούλου και θέμα: "Στοματική και σωματική υγεία. Παράλληλες διαδρομές ".
     Το κοινό που παρακολούθησε την καταρτισμένη ομιλήτρια, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεστή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εξόχως ωφέλιμη εισήγησή της. Η μεταδοτικότητα και η αμεσότητα του λόγου της οδοντίατρου έλυσε πολλές απορίες του ακροατήριου και προβλημάτισε με τον πλούτο των εικόνων και του ιατρικού αρχείου της  που παρουσίασε.
    Η διαχείριση της  στοματικής  κοιλότητας, ανέφερε η εισηγήτρια, είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί όλες οι στοματικές δομές μπορούν να παρουσιάσουν διάφορα παθολογικά προβλήματα. Όταν αυτό διαπιστώνεται, η εφαρμογή θεραπευτικού σχήματος είναι επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Η «παράλληλη διαδρομή» της επιμέρους στοματικής υγείας με την γενικότερη σωματική υγεία ωφελεί πολλαπλώς τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης, η πλειοψηφία του πληθυσμού παραμελεί τα δόντια της.
     Η έκταση, η θέση και ο χρόνος παρουσίας της βλάβης ευθύνονται για τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Απλές ασθένειες όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα,  η φλεγμονή φρονιμίτη κ.ά. ακολουθούνται από σοβαρότερες όπως τοπικές υπερπλασίες που δίχως να οφείλονται αποκλειστικά στα δόντια,  εντοπίζονται στα ούλα, τα χείλη κ.ά. διαταράσσοντας την λήψη, την πέψη της τροφής ακόμη και την αισθητική του προσώπου
     Τόνισε επίσης ότι πολλά είναι τα νοσήματα ή καταστάσεις που επηρεάζουν τις ισορροπίες άλλων συστημάτων ή οργάνων της στοματικής κοιλότητας, και τέτοια είναι: σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδή αδένα, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες, αρτηριακή πίεση, νεφρική ανεπάρκεια, αιματολογικά νοσήματα, καρκίνος, διαταραχές δομών από τραύμα, λοιμώξεις δοντιών, λήψη διαφόρων φαρμάκων, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα κατάγματα της γνάθου, τα τροχαία ατυχήματα, οι σχολικές δράσεις είναι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο που χρήζει περισσότερης έρευνας.    
      Τα πρώτα σημεία που επηρεάζονται από την στοματική κοιλότητα είναι τα ούλα, η γλώσα και τα χείλη. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η μάσηση σκληρών τροφών κ.ά. είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για ασθένειες σχετικά με την στοματική κοιλότητα. Οφείλουμε να καταφύγουμε αμέσως σε γιατρό εάν προσέξουμε πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται μετά από παρέλευση 15 ημερών, πληγή  στα χείλη που αιμορραγεί, εύσειστα δόντια, αλλαγές περίεργες στα ούλα, διόγκωση στις γνάθους και στον τράχηλο κ.ά.
   Τέλος  συνέστησε ότι θα πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια την στοματική υγιεινή, να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο και να εισάγουμε τα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία, ακόμη,  σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής και στην απόκτηση συνείδησης κανόνων στοματικής φροντίδας. Η πρόληψη και η συστηματική ενημέρωση μεγάλων και μικρών, είναι ένα στοίχημα που θα χρειαστεί να κερδίσουμε ώστε ως κοινωνία να επιτύχουμε από τη μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής για όλους τους συμπατριώτες μας αλλά και από την άλλη, μια ζωή ποιοτικότερη, πιο ασφαλή και σαφώς, ανθρωπινότερη.

  Η επόμενη εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00΄ στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον  κ. Κων/νο ΜΠΙΛΙΑΔΕΡΗ, Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, Δ/ντη του Εργαστηρίου  Χημείας και Βιοχημείας τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα : "Καινοτόμα - νέα τρόφιμα. Υγεία και ποιότητα ζωής".