Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Έλληνας φοιτητής τα "χώνει" στο Ντάισελμπλουμ μετά από ομιλία του στο πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας

Έλληνας φοιτητής επικρίνει τις πολιτικές που ακολουθούν οι εταίροι, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από ομιλία του στο πανεπιστήμιο Delft της
Ολλανδίας.
"Συνεχίζετε να δίνετε δάνεια στην Ελλάδα για να πληρώσει άλλα δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Προωθείτε συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια τη λιτότητα, ακόμη και εδώ στην Ολλανδία. Προτείνατε περικοπές 6 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό την περασμένη χρονιά και αυτό σημαίνει ότι θα περικόψετε ποσά για την εκπαίδευση, την υγεία, για όλα. Και την ίδια στιγμή επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό το πράγμα στον Τύπο, να λέγεται ότι κάθε Ολλανδός έχει δώσει 700 ευρώ απευθείας σε κάθε έλληνα (σσ. για τα πακέτα διάσωσης)", αναφέρει ο φοιτητής.


Δείτε τι απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup:

Έλληνες φοιτητές είχαν φτιάξει γκρουπ στο Facebook καλώντας τον κόσμο να περαστεί στην εκδήλωση και να διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο του Eurogroup για την πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε στην Ελλάδα.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«Ο Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup θα δώσει διάλεξη στο TU Delft την Παρασκευή 6 Μαρτίου 16:00 (http://www.tudelft.nl/nl/actueel/agenda/event/detail/collegetour-met-jeroen-dijsselbloem/]).
Ως πολίτες που έχουμε βιώσει την κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία, θέλουμε να δείξουμε στον κ. Dijsselbloem και στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν μερικές αλήθειες που δεν φτάνουν στα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Η κρίση και η διαχείρισή της από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς, οδηγεί εδώ και 5 χρόνια, την πλειοψηφία ενός λαού στα όρια της φτώχειας, εντείνει τις ανισότητες και την αναδιανομή πλούτου που συντελείται μέσα από τις πολιτικές λιτότητας. Η πολιτική αυτή έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής ακόμα και σε σχέση με διακηρυγμένους στόχους όπως: να καταστήσει τα ελλείμματα βιώσιμα, την οικονομία "ανταγωνιστική" και να την απελευθερώσει από τα κατεστημένο ολιγοπώλια και διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Τα μίντια παρουσίασαν με τον πιο προσβλητικό τρόπο έναν ολόκληρο λαό ως τεμπέλη, άεργο, διεφθαρμένο και αχάριστο ξεχνώντας να αναφέρουν αληθινά στοιχεία όπως, το που πραγματικά κατέληξαν τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, τα υπέρογκα κέρδη που αποκόμισαν τράπεζες και κράτη μέσα από τον συνεχή δανεισμό και την εφαρμογή βίαιων νεοφιλελεύθερων πολίτικων, ιδιωτικοποιήσεων, ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, κόψιμο συντάξεων και μισθών, απαράδεκτης οριζόντιας φορολογίας, μείωσης δαπανών στο κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, δομές κοινωνικής προστασίας), απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πολλά άλλα.
Το φαντασιακό της αέναης οικονομικής ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και του καταναλωτισμού έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, κοινωνική αδικία, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αυταρχική διακυβέρνηση, και φυσικά καταλήστευση και εξάντληση των φυσικών πόρων. Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στην οποία η ανάπτυξη, είτε μέσω της λιτότητας είτε μέσω της ζήτησης, δεν είναι ούτε εφικτή ούτε βιώσιμη.
Όμως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες και:
- επειδή δεν τα φάγαμε όλοι μαζί,
- επειδή το 1,25 εκατομμύριο ανέργων κρύβουν μέσα φίλους/ες, συγγενείς και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές ιστορίες,
- επειδή οι 4000 αυτοκτονίες κρύβουν 4000 τραγωδίες,
- επειδή οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την Ελλάδα κρύβουν μέσα και εμάς όλους,
- και κυρίως επειδή η αλληλεγγύη δεν μετριέται με οικονομικούς όρους.
Προτείνουμε να μαζευτούμε όλοι με χιούμορ και διάθεση πίεσης ώστε να δείξουμε αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει ο Jeroen: μια Ευρώπη που βλέπει μόνο νούμερα, εφαρμόζει οικονομικά πειράματα σε όποια κράτη επιλεγεί, αδιαφορώντας με τον πιο αισχρό τρόπο για τις συνέπειες σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και σχέσεις έχοντας ως γνώμονα μόνο τα κέρδη. Να δείξουμε πως όχι μόνο δεν είμαστε αυτοί που καπηλεύονται την όποια δήθεν ευρωπαϊκή στήριξη, που είναι ανύπαρκτη για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά πολίτες μιας άλλης Ευρώπης η οποία βασίζεται σε αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθεριά, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.
Απέναντι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στην διάσπαση και τον ατομισμό, τον παραγκωνισμό και τη μονεταριστική οικονομία, τον υλικό πλουτισμό και την αλόγιστη κατανάλωση, εμείς αντιπροτείνουμε την συνεργασία, την ανταλλαγή και την συλλογική δράση. Για μια Ευρώπη που σέβεται τις κοινωνίες που την απαρτίζουν, τις διαχρονικές αξίες, τα ανθρωπινά δικαιώματα και το περιβάλλον».

http://www.huffingtonpost.gr/