Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

“Two is company”: Η «απελευθέρωση» του ελληνικού design

"Two"... "is company" συμπλήρωσε η μία την άλλη. Η industrial designer Νταϊάννα Καρβούνη και η αρχιτέκτονας Βίβιαν Φίλιππα βρίσκονται πίσω από την "Two is company",
τη σφραγίδα της οποίας φέρουν customized κατοικίες και interiors καθώς και αντικείμενα και έπιπλα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα.
Δουλεύουν ήδη στην Ευρώπη, κυρίως σε Λονδίνο, Ρώμη και Μιλάνο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πελάτες σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουν έπιπλα και φωτιστικά για τα ξενοδοχεία Hyatt, ενώ μέσα στο 2015 θα λανσάρουν τρεις καινούργιες συλλογές, μεταξύ των οποίων, την Lychnos που έχει σχέση με το φως σε όλες του τις εκφάνσεις και την Krios, μια σειρά από γεωμετρικά αντικείμενα μικρής κλίμακας.
Πριν συμπλεύσετε επαγγελματικά, το 2009, είχατε αμφότερες επιτυχημένες καριέρες. Ποιά θεωρείτε τα κομβικότερα σημεία στην πορεία σας έως τότε και γιατί;
Βίβιαν: Κομβικό σημείο ήταν γνωριμία μου με τον καθηγητή και μέντορά μου Δημήτρη Φιλιππίδη στο Πολυτεχνείο, πολεοδόμο, συγγραφέα και πολύ ανοιχτόμυαλο και δραστήριο άνθρωπο. Από εκεί άρχισε ουσιαστικά η αρχιτεκτονική μου εκπαίδευση. Επίσης, το ότι βίωσα - τόσο επαγγελματικά όσο και σαν κάτοικος - το κέντρο της Αθήνας και την περιοχή του εμπορικού τριγώνου σε μια ιδιαίτερα έντονη δεκαετία (2000-2010), ήταν για μένα φοβερή πηγή έμπνευσης.
Νταϊάννα: Την περίοδο που έζησα στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να ενεργοποιείται ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελληνικότητα που υπήρχε έντονα μέσα μου και στον κοσμοπολιτισμό. Αυτή η δυαδικότητα, η οποία με χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα, ήταν ένας σημαντικός καταλύτης για την καριέρα μου. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, εξίσου κομβικό σημείο αποτέλεσε για μένα η ίδρυση του δικού μου showroom, απ' όπου μπόρεσα να εκφράσω ανεμπόδιστα τη δημιουργικότητα μου και να δομήσω ένα τρόπο γραφής πολύ προσωπικό.
Αποφασίζετε να συνεργαστείτε δημιουργώντας την "Two is company". Ποιά υπήρξε όμως η ιστορία πίσω από την αποκρυστάλλωση της ιδέας και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα που στην ουσία υποδηλώνει την ίδια τη συνέργεια αυτή;
Η επιλογή του ονόματος ήταν κατά κάποιον τρόπο το πρώτο κοινό μας project. Το δύο είναι ο τυχερός μας αριθμός, ένας συμβολισμός με ιδιαίτερη σημασία για μας, και θέλαμε οπωσδήποτε να μπει στο όνομα της εταιρείας. Το ξεκίνησε λοιπόν η μία, λέγοντας "Two..." και η άλλη συμπλήρωσε "...is company." Κάπως έτσι λοιπόν ανακαλύψαμε ότι συμπληρωνόμαστε και αυτός παραμένει ο τρόπος που δουλεύουμε μέχρι και σήμερα. Βγήκε πολύ αβίαστα μέσα από τη συζήτηση και ήταν η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη ότι θα μπορούσαμε πράγματι να δουλέψουμε μαζί. Ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύ ουσιαστικής επικοινωνίας και μια συνέργεια που εγκαθίδρυσε τον τρόπο συνεργασίας μας.
Παραμένει ευδιάκριτη η σχεδιαστική σας ματιά την ίδια στιγμή που αναμοχλεύετε αναφορές από τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό, art deco κ.α με μοτίβα και δομές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στοιχεία της σύγχρονης μας καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας ελληνικά φυσικά υλικά και συνεργαζόμενες με Έλληνες τεχνίτες. Αποτελεί εν τέλει, αυτό που θα ονομάζαμε «αποδομημένη-αναπροσαρμοσμένη» Ελληνικότητα, τη βάση της επίδοξα ακροβατικής σας δημιουργίας;
Σίγουρα όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αισθητικής μας ταυτότητας, αλλά έχουμε ανακαλύψει ότι τελικά αυτό που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για μας είναι οι σχέσεις που δημιουργούμε μέσα από τη δουλειά μας με άλλους πολιτισμούς. Με το πέρασμα των χρόνων, έχουμε ανακαλύψει ότι αυτό που εμείς αποκαλούμε Ελληνικότητα, είναι κάτι πολύ πιο συμπαντικό. Ο μαίανδρος, για παράδειγμα (στα Αγγλικά, Greek key), είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται σε πολλές κουλτούρες, από τους Μάγιας μέχρι τους Ιάπωνες, κι αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό. Η αρχαϊκή λιτότητα που τόσο έχουμε αγαπήσει, είναι ένα σύνολο αρχετυπικών συμβόλων και δομών που συναντάται στις απαρχές πολλών πολιτισμών. Προφανώς ο κάθε άνθρωπος το εκλαμβάνει ανάλογα με τις καταβολές του, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ απελευθερωτικό για ένα καλλιτέχνη να αποδεσμεύεται από την εθνικότητά του και να βρίσκεται σε αρμονία με κάτι πιο μεγάλο που ξεπερνάει τα σύνορά της χώρας του.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ