Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ερώτηση για το ΣΕΠΕ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χαρίλαος Τζαμακλής

Τη στελέχωση των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Πιερίας και στην επικράτεια ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χαρίλαος Τζαμακλής.
Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν σε ποιό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νομοθετήματος, ώστε τα ΣΕΠΕ να καταστούν πλήρως λειτουργικά ενόψει του καλοκαιριού και αν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών τους, ώστε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, να εντοπίζεται η αδήλωτη εργασία και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Υποστελέχωση των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Πιερία και στην επικράτεια.
Το ΣΕΠΕ αποτελεί τη βασική υπηρεσία, το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Τα τελευταία, όμως, χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές απορρυθμίσανε την εργασία, αδυνάτησαν την εργατική νομοθεσία και απαξίωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Το ΣΕΠΕ έχει πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων με κορυφαίο την υποστελέχωσή του, ενώ οι επιθεωρητές βρίσκονται συχνά να επιτελούν εργασίες που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, χωρίς να έχουν χρόνο για το πραγματικό τους έργο.
Στην Πιερία, όπως και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, οι θερινοί μήνες αποτελούν περίοδο έξαρσης της αδήλωτης εργασία και των παραβιάσεων εν γένει του εργατικού δικαίου, ενώ παράλληλα αυξάνεται υπέρμετρα ο όγκος των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχων στην αγορά εκ μέρους του ΣΕΠΕ λόγω υποστελέχωσης.
Το Π.Δ. 113/2014 (ΦΕΚ Α 180/29-8-2014) για τον «Οργανισμό Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», στις διατάξεις του Κεφαλαίου Ζ΄ (άρθρα 40 επ.) ορίζει την αποστολή και τον οργανισμό του ΣΕΠΕ. Σύμφωνα, περαιτέρω, με την αρ. πρωτ. 36990/Δ1.7232/23-10-2014 (ΑΔΑ: Ω321Λ-Υ79) Υπουργική Απόφαση  κατανέμονται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας:

 1 θέση Προϊσταμένου Τμήματος
 3 θέσεις ΠΕ-Διοικητικού Οικονομικού
 1 θέση ΔΕ-Διοικητικού Λογιστικού
Οι υπηρετούντες την 31/03/2015 στο Τμήμα υπάλληλοι είναι 3 (1 Προϊστάμενος, 1 ΠΕ-Διοικητικού Οικονομικού
και 1  ΔΕ-Διοικητικού Λογιστικού).
Μιλώντας σε ημερίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε προαναγγέλλοντας νομοθέτημα που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία για την ενίσχυση του Σώματος με έμψυχο δυναμικό προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νομοθετήματος και αν θα υπάρξει χρόνος ώστε τα ΣΕΠΕ να καταστούν πλήρως λειτουργικά ενόψει του καλοκαιριού.
Αν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των ΣΕΠΕ ώστε να γίνουν πράξη οι βασικές στοχεύσεις αυτού του Σώματος, που είναι βέβαια η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας , ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας και η προστασία των εργαζομένων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζάννας Ζήσης
Λεουτσάκος Ευστάθιος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταθάς Ιωάννης
Τζαμακλής Χαρίλαος
Χαραλαμπίδου Δέσποινα