Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ομιλία του βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή στη Βουλή για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος

 Σημεία ομιλίας του Χάρη Τζαμακλή στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος




Στην πρώτη του ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας Βουλής (Παρασκευή 17 Απριλίου 2015) ο Χάρης Τζαμακλής υπερασπίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, η ψήφιση το οποίου ολοκληρώθηκε χθες, αναφέροντας ότι «το σχέδιο νόμου περιέχει σημαντικές διατάξεις που όχι μόνο εξυπηρετούν τον άμεσο στόχο του, δηλαδή την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά εισάγουν καινοφανείς ρυθμίσεις βασισμένες στις αρχές του κράτους Δικαίου και του Ανθρωπισμού. Διαπνέεται από την φιλοσοφία ότι ο θεσμός της φυλάκισης δεν πρέπει να είναι εκδικητικός και ότι ο τρόπος έκτισης της ποινής πρέπει να τείνει στην ανάγκη επανένταξης του καταδικασθέντος στην κοινωνία
Κατέθεσε την άποψη ότι το σχέδιο νόμου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εισαγωγή της δημοκρατικής και ανθρωπιστικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλέγμα «αδίκημα – επιβολή της ποινής – έκτιση της ποινής» και για να καταστεί η Δικαιοσύνη πλήρως ανεξάρτητη και πυλώνας της Δημοκρατίας. Για τη σταθερή οικοδόμηση αυτής της φιλοσοφίας (υπό την έννοια της αποδοχής και της εμπέδωσής της από την κοινωνία) είναι αναγκαίο να εισαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις, όπως:
- Μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,
- Αύξηση του αριθμού των δικαστών,
- Θέσπιση σώματος αποκλειστικά ποινικών δικαστών,
- Συνεχή επιμόρφωση των δικαστών στη βάση της διαρκώς εξελισσόμενης επιστήμης (κοινωνικής, ιατρικής κ.λ.π.).
Εν συνεχεία ο Χάρης Τζαμακλής ανέλυσε την αιτιολόγηση της τροπολογίας που κατέθεσε μαζί με 28 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας για τα διόδια, που είχε εισαχθεί με διάταξη του νόμου Βορίδη, εξηγώντας στον κ. Υπουργό ότι μετά την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου σε πολυεθνικές κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών και τις υπέρογκες αυξήσεις του αντιτίμου των διοδίων, οργανώθηκε κίνημα πολιτών που με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων εκδήλωνε τη διαμαρτυρία του. Συνηθέστερη μορφή κινητοποιήσεων ήταν και εξακολουθεί να είναι η κατάληψη μέρους του οδοστρώματος στα σημεία που έχουν ανεγερθεί σταθμοί διοδίων και η ανάρτηση πανό. Η διάταξη αυτή ποινικοποιεί μια ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας κατά χιλιάδων πολιτών, σε όλο το μήκος του άξονα της ΠΑΘΕ. Τονίζοντας ότι: «Η ποινικοποίηση αυτής της μορφής διαμαρτυρίας ως αντικείμενη στο Σύνταγμα είναι απαράδεκτη. Θεσπίσθηκε για να καμφθεί το κύμα διαμαρτυριών και για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες. Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονίζεται με τη στάση του κατά την ψήφισή της, αλλά και μετέπειτα. Συγχρόνως εναρμονίζεται με το ώριμο αίτημα των τοπικών κοινωνιών που επιμόνως επί τρία χρόνια την καταγγέλλουν», κάλεσε τον κ. Υπουργό να δεχθεί την τροπολογία.