Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αμετάκλητη η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δηλώνει ο Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου

Τον αμετάκλητο χαρακτήρα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσε κατηγορηματικά σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. 
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει, μάλιστα, ότι το αμετάκλητο του νέου νομίσματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ότι η έξοδος κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη αποκλείεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 11.3.2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι: «Διαπιστώσαμε επίσης περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ίσως προστατεύει τις χώρες της ευρωζώνης από την μετάδοση, το οποίο μας βοηθάει επιπλέον στην επίτευξη των νομισματικών στόχων στη ζώνη του ευρώ».
Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεξήγηση ότι η ΕΚΤ θεωρεί την Ελλάδα ως χαμένη υπόθεση και ότι απλά προσπαθεί να αποφύγει τη μετάδοση σε άλλα κράτη-μέλη. Υποθέτοντας ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Προέδρου της ΕΚΤ, μπορεί η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή ενός κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεση της για τη αποφυγή ενός αντίθετου σεναρίου;


Απάντηση του κ. Draghi στην επιστολή υπ’ αριθ. (QZ-53):

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χρυσόγονε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 23 Μαρτίου 2015.
Τονίζω ότι ο αμετάκλητος χαρακτήρας του ευρώ είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη  δεν προβλέπεται στις Συνθήκες.
Η επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της Ευρωζώνης με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις επιδιωκόμενες οικονομικές πολιτικές. Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρεί σταθερές τις τιμές, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εντολή αυτή εκπληρώνεται. Το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και θα επαναφέρουν το ποσοστό του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Με εκτίμηση,
[Υπογραφή]
Mario Draghi