Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  υπενθυμίζει στου παραγωγούς την αναγκαιότητα τήρησης των αρχών της Ολοκληρωμένης
Φυτοπροστασίας και των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής σε θέματα χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Παραβάσεις όπως  π.χ. ψεκασμοί εντός οικισμών, ψεκασμοί σε αγροτικούς δρόμους που διέρχονται άνθρωποι και ζώα, ψεκασμοί σε εκτάσεις προς βόσκηση, ανεξέλεγκτη ρίψη και εγκατάλειψη των κενών υλικών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων μετά τη χρήση σε μη ενδεδειγμένους χώρους (αγροί, αρδευτικά κανάλια, στραγγιστικές τάφροι, ρυάκια, ρέματα, κλπ) έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος  και την απειλή της δημόσιας υγείας (δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο και τα ζώα).

Με το άρθρο 26 της υπ’ αριθμ. 8197/90920/22-7-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1883Β/2013) καθορίζονται οι ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού και ειδικών περιοχών. Έτσι για τις  εντός σχεδίου κατοικημένες περιοχές η ελάχιστη απόσταση εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ορίζεται στα εκατό (100) μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Τ ή Τ+ (σήμανση στη συσκευασία με νεκροκεφαλή και χιαστή οστά) και στα πενήντα (50) μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Xn ή Xi. Οι ανωτέρω αποστάσεις αυξάνονται στα πεντακόσια μέτρα όταν η εφαρμογή γίνεται με νεφελοψεκαστήρες και γενικά με εξοπλισμό εφαρμογής που ευνοεί την αερομεταφορά του ψεκαστικού νέφους.

Για εφαρμογές εντός κατοικημένης περιοχής σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί (χωρίς επισήμανση), όπως για τις εφαρμογές όλων των  γεωργικών φαρμάκων σε περιοχές χωρίς περιορισμούς, ο επαγγελματίας χρήστης είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το άρθρο 22 της υπ’ αριθμ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883Β/2013) να:
  1. ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους και της έκθεσης ανθρώπων και ζώων σε αυτό λαμβάνοντας όλα τα πρόσφορα  μέτρα.
  2. ενημερώνει  τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους της περιοχής για τον επικείμενο ψεκασμό. Η ενημέρωση προς τους επαγγελματίες (κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ)  αφορά επιπλέον και τις επιδράσεις του γεωργικού φαρμάκου στη δραστηριότητας τους που αναγράφονται επί της συσκευασίας.

Γενικά οι επαγγελματίες χρήστες πρέπει να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέσο που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει, του υδάτινου περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού και να τηρούν πάντα τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν4036/2012 (ΦΕΚ 8Α), σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30000) ευρώ.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
κ.α.α.
ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ