Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου Στον ανεμοστρόβιλο του ξεριζωμού από τον Π.Σ. Σύλλογο Π.Σουμελά Κατερίνης

Ανάμεσα στους εκατοντάδες τίτλους βιβλίων που συνωστίζονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, θα βρούμε πολλά των οποίων η θεματική αφορά τα τελευταία χρόνια της παρουσίας
των Ελλήνων στη γη του Πόντου. Μέσα από τις χιλιάδες σελίδες τους ανασταίνονται εικόνες νοσταλγικές, μνήμες εφιαλτικές, τραγούδια χαράς και κραυγές ανείπωτης θλίψης. Συγγραφείς που θέλουν να εκφράσουν, να διασώσουν, να περιγράψουν, να αναλύσουν, να καταγράψουν ή να καταγγείλουν.   Το «προσφυγικό στοιχείο» στο σύνολό του, λειτουργώντας αντανακλαστικά, επιδίδεται  χρόνια τώρα, σε μια προσπάθεια να αποθησαυρίσει ότι έχει σχέση με τις ιστορίες των προγόνων και τους τόπους προέλευσής τους.
   Η «υπερπαραγωγή» έντυπου υλικού ειδικά για την περιοχή του Πόντου, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του με γεωγραφικούς άξονες σημαντικά τοπωνύμια όπως η Τραπεζούντα και η ευρύτερη περιοχή της (Σούρμενα, Ριζούντα, Όφις, Ματσούκα, Αργυρούπολη), η Τρίπολη, η Κερασούντα, η Οινόη, η Νικόπολη, η Νεοκαισάρεια, η Σαμψούντα. Παραδόξως η περιοχή των Κοτυώρων, της Ορντού, στερήθηκε του συγγραφικού ενδιαφέροντος, παρόλο που αποτελεί μια πολύ σημαντική κοινότητα-περιφέρεια του κεντρικού μαυροθαλασσίτικου τόξου και τόπο καταγωγής της μεγαλύτερης ομάδας Ποντίων που εγκαταστάθηκε στην πόλη μας. Μοναδικές εξαιρέσεις τα Λαογραφικά Κοτυώρων του Ξενοφώντα Άκογλου (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «μάτι»), τα Χρονικά Κοτυώρων του Ιωακείμ Σαλτσή (αγνοημένα για χρόνια  επανεκδόθηκαν πρόσφατα από το Σύλλογό μας)  και το μικρό Λεξιλόγιο Κοτυώρων της Ευφροσύνης Σιδηροπούλου. Κοντά σε αυτά μια σπουδαία μαρτυρία του, πολύ σημαντικού συντοπίτη μας, δημοσιογράφου-συγγραφέα Σάββα Κανταρτζή έμενε για χρόνια παραμελημένη μεταξύ των δυο πρώτων βιβλίων της πολύτομης αυτοβιογραφίας του Νίκη χωρίς ρομφαία.
    Όλα τα παραπάνω αποτελούν το προοίμιο της ανακοίνωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Δ.Καπελούζου, Στον ανεμοστρόβιλο του ξεριζωμού,  με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Η συγγραφέας αξιοποιεί την αυτοβιογραφική διήγηση του Σ. Κανταρτζή για να συνθέσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διατρέχει την περίοδο των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα στα Κοτύωρα, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στη Νότια Ρωσία. Με την εξαιρετική της γραφή τιθασεύει τον ανεμοστρόβιλο της ιστορίας και τον μετατρέπει σε ένα αεράκι που χαϊδεύει τη συνείδησή μας. Με τη σταθερή ροή του λόγου της απελευθερώνει το πνεύμα της ιστορίας, που από τη φύση του είναι ασταθές και με τη σφαιρικότητα της οπτικής της προσφέρει στον αναγνώστη  εικόνες πλατιάς αντίληψης των γεγονότων, σαν αυτές που είχε μέσα του κι ο Σάββας, ο ήρωας του βιβλίου. Άποψή μας είναι ότι η πληρότητα που πετυχαίνει η συγγραφέας, κάνει το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον σε κάθε αναγνώστη ανεξάρτητα από την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα ή το κοινωνικό του προφίλ.
   Περισσότερα για το βιβλίο, τη συγγραφέα και τον Σάββα Κανταρτζή μπορείτε να μάθετε στην παρουσίαση που θα γίνει το Σάββατο 4 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ποντιακού Συλλόγου Π. Σουμελά, δίπλα στο ποτάμι και απέναντι από τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου. Είστε όλοι καλοδεχούμενοι…..  

                                                 Για το τμήμα βιβλίου του Π.Σ Κατερίνης «Π.Σουμελά»
                                                                            Ο έφορος βιβλιοθήκης
                                                                            Γιάννης Χ. Ποικιλίδης