Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης παρουσίασε με επιτυχία το βιβλίο του Όμηρου Ξενίδη «Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο». Το
κινηματογραφόφιλο κοινό, που κατέκλυσε το «Θέατρο Πήγασος», παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ομιλητές της βραδιάς οι οποίοι άντλησαν τα θέματά τους από το βιβλίο. Ο Κώστας Τσαχουρίδης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο θεατής μπορεί να «εμπλακεί» συναισθηματικά στην υπόθεση της ταινίας φέρνοντας δύο παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία ως μέλος  της Κινηματογραφικής Λέσχης. 
Ο Παναγιώτης Δόικος, αναπληρωτήςκαθηγητής φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ., ερμηνεύοντας φιλοσοφικά μια σκηνή της ταινίας «οι Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ήστγουντ, διευκρίνισε τον όρο «Οντολογία του κινηματογράφου» συνδέοντάς τον με την προβληματική του βιβλίου. Η προβολή ενός σύντομου αποσπάσματος από την προηγούμενη ταινία έδωσε τη δυνατότητα στον συγγραφέα να σχολιάσει την ιδιόμορφη κατάσταση της κινηματογραφικής πραγματικότητας στην οποία συναντιούνται η φαντασία του σκηνοθέτη με τον εσωτερικό κόσμο του θεατή. 
Στη συζήτηση με το κοινό που έκλεισε τη βραδιά, τόσο ο συγγραφέας όσο και ο Παναγιώτης Δόικος αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ειδική θεματολογία του βιβλίου που ανήκει στον χώρο της φιλοσοφίας του κινηματογράφου.