Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Να πέσει στο κενό η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια της
διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου  Δίου-Ολύμπου  να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Με πρόσχημα τη «δυσφήμιση που υπέστη ο Δήμος» μετά από τη δημόσια ανακοίνωση-καταγγελία του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Βροχαρίδη, που αφορούσε το θέμα της απευθείας ανάθεσης της εργασίας-πραγματογνωμοσύνης για την  καθαριότητα-αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς και τους όρους της προκήρυξης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παράδοση της υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία, τον απειλεί... με αγωγή.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Διοίκηση και ο Δήμαρχος,  «εγκαλούν στην τάξη» όποιον ελέγχει (ως όφειλε να κάνει ως αντιπολίτευση) όποιον ασκεί κριτική και μάλιστα δημόσια, όποιον καταγγέλλει  παρατυπίες -χωρίς μέχρι και σήμερα να τις αντικρούσει ή να αποδείξει τα αντίθετα από τα καταγγελλόμενα- και όποιον έχει διαφορετική πολιτική άποψη. Πέρα όμως  από το μήνυμα που θέλει να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις (σε αντιπολίτευση και ... συμπολίτευση), ότι δηλαδή, όποιος τολμήσει να σηκώσει ανάστημα (ακόμη και με μια ανακοίνωση) ή αντιδράσει ή διαφοροποιηθεί, θα την πληρώσει με αγωγή,  μήνυση ή άλλο ένδικο μέσο, επιχειρεί να κλείσει την όποια  αντιπαράθεση ή καταγγελία στις αίθουσες των δικαστηρίων στέλνοντας τη μπάλα σε άλλο γήπεδο.
Θα ήταν φρονιμότερο για τη διοίκηση του Δήμου να επιχειρηματολογεί  δημόσια για όποιο «έργο» εκτελεί και με ποιες αποφάσεις, για το πόσο διεκδικεί λύσεις από την κεντρική εξουσία, από το «να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της» και να «επιχειρεί» να φιμώσει κάθε αντίθετη πολιτική άποψη περπατώντας σε δρόμους επικίνδυνους και αντιδημοκρατικούς.
·        Να εξηγήσει, για ποιους λόγους προβαίνει συνεχώς σε απευθείας αναθέσεις μελετών (και όχι έργων) με την ανώτερη επιτρεπτή τιμή,  όπως για παράδειγμα: η απευθείας ανάθεση της εργασίας(μελέτης) πραγματογνωμοσύνης για την αποκομιδή των Δημοτικών Ενοτήτων Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου που κόστισε 24.600 € αλλά και η απευθείας ανάθεση της μελέτης -αμφιβόλου αναγκαιότητας και χρησιμότητας- για την ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο που κόστισε 40.000€.
·        Να απαντήσει στα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης  Δίου-Ολύμπου και να δώσει εξηγήσεις για τις μεθοδευμένες διαδικασίες «εξπρές και εν κρυπτώ» που ακολούθησε για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων τα οποία δημοσιεύτηκαν σε ανακοίνωση-καταγγελία στις 16-2-2015 και παραμένουν αναπάντητα.
·        Να απαντήσει στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για χορήγηση αντίγραφων των αποφάσεων για τη διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού  για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων (αρ. πρωτ. 5251/16-3-2015, έχει εκπνεύσει το περιθώριο των 4Οημερών)
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου απαιτεί :
·        να αποσυρθεί το θέμα περί λήψης απόφασης για άσκηση ή μη ενδίκου βοηθήματος αγωγής του Δήμου, κατά του δημοτικού συμβούλου κ. Β. Βροχαρίδη από την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής επιτροπής.
·        να πραγματοποιηθεί άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Επίσης, καλεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια της Διοίκησης και του Δημάρχου. Οι απόπειρες τρομοκράτησης και εκφοβισμού απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των δημοτών γιατί ανοίγει την όρεξη σε γενικότερα σχέδια ποινικοποίησης  της πολιτικής ζωής του τόπου.
Το δικαίωμα των δημοτών και των πολιτικών προσώπων να  εκφράζονται ελεύθερα, να διαμαρτύρονται, να καταγγέλλουν και να υπερασπίζονται τη γνώμη τους (με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού του δήμου) δεν το χάρισε κανείς αλλά κατακτήθηκε με θυσίες και ποτάμια αίματος.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα