Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Την έκθεση FRESKON 2015 επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης

 Η αγροτική οικονομία της Κατερίνης  δήλωσε  παρών σε αυτό το διεθνές εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών.

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Φρέσκων Φρούτων και
Λαχανικών «Freskon», που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με στοιχεία της  HELEXPO-ΔΕΘ  ο συνολικός αριθμός των εμπορικών επισκεπτών που πέρασαν τις πύλες της ήταν 4.155. Εξ αυτών οι 600 ήταν ξένοι και προήλθαν από περισσότερες από 36 χώρες ανά τον κόσμο. Σε αυτούς μάλιστα περιλαμβάνονται και οι 120 που ήταν οι προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές της ΔΕΘ-Helexpo. Οι δε εκθέτες ανήλθαν σε 200. Το ειδικό βάρος της ξένης εκπροσώπησης ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Είναι ενδεικτικό πως ο συνολικός τζίρος των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες εκθέτες, είναι της τάξεως των 3,2 δισ.ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της διοργάνωσης και των «παικτών» που κατάφερε να συγκεντρώσει. Τα δε επιχειρηματικά «ραντεβού» που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 2.500, με πολλούς Έλληνες εκθέτες να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως επαφές αυτού του βεληνεκούς δεν έχουν κάνει ούτε σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην έκθεση συμμετείχαν 18 κορυφαίες αλυσίδες του διεθνούς λιανεμπορίου, οι οποίες συνομίλησαν με τους Έλληνες εκθέτες και διερεύνησαν τα μεταξύ τους πεδία συνεργασίας .


Ο  Δήμαρχος Κατερίνηςκ. Σάββας Χιονίδηςστην έκθεση «Freskon 2015» επισκέφθηκε τα περίπτερα  από τις εξαγωγικές εταιρίες και συνεταιρισμούς  της Κατερίνης και Πιερίας που συμμετείχαν στην έκθεση. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του,  αντάλλαξαν απόψεις  με τους Πιερείς εκθέτες και συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές που δημιουργούνται στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον. Ο κ. Χιονίδης τους συνεχάρη για την άψογη παρουσία τους στην έκθεση και τόνισε τα εξής: « Για άλλη μια φορά η αγροτική οικονομία της Κατερίνης αλλά και όλου του νομού Πιερίας, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δείχνει τον δρόμο για το πώς θα απεμπλακούμε από την οικονομική κρίση. Τα αγροτικά προϊόντατης Κατερίνης έχουν κερδίσει την μάχη της εξωστρέφειας και μπορούμε με περηφάνια να πούμε πως κατέχουν σημαντική θέση όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και  στην παγκόσμια αγορά, όπως τα κεράσια και τα ακτινίδια. Αυτό είναι αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας, σωστής στόχευσης, καινοτομίας και συνεργασίας. Ο Δήμος Κατερίνης  αποδεικνύει καθημερινά πως στηρίζει εμπράκτως την αγροτική παραγωγή με έργα υποδομών σε όλα τα αγροκτήματα του Δήμου μας. Σήμερα εδώ στην έκθεση “FRESKON 2015” η δυναμική παρουσία των τοπικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές εμπορικό γεγονός, αποδεικνύει περίτρανα πως πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγροτικό κόσμο της Κατερίνης».