Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η τροπολογία για την έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις επιδοτήσεις των αγροτών και τις λοιπές αλλαγές στον ΚΦΕ

Η τροπολογία για την έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις επιδοτήσεις των αγροτών και τις λοιπές αλλαγές στον ΚΦΕ - Χρηστικός πίνακας με τις αλλαγές.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές" (Α'35)"

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο ....


1. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 προστίθεται νέο εδάφιο στην παρ. 1 του άρθρου 21, με το οποίο ρυθμίζεται το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτικών ενισχύσεων - επιδοτήσεων ούτως ώστε να μην προσμετρώνται, μέχρι το ύψος των 12.000 ευρώ, κατά την διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης ρυθμίζεται το θέμα της εξαίρεσης των αποζημιώσεων (στο σύνολο τους), κατά την διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 8 στο άρθρο 26 προκειμένου να αναγνωρίζονται με ειδικό τρόπο οι επισφαλείς απαιτήσεις για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες τους, συνυφασμένοι με την όλη λειτουργία τους. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν δικαιολογητικά στοιχεία για την επιμέρους και κατά περίπτωση δικαιολόγηση δαπανών τους, με αποτέλεσμα λόγω των κανονισμών που ισχύουν στα παίγνια γενικά, να επιβαρύνονται και να πληρώνουν τα ποσά αυτά τα πρακτορεία, αν και επί της ουσίας θα έπρεπε τα υπόψη ποσά να ακυρωθούν ή να αντιλογισθούν.

3. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 3 προστίθεται νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 39, με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Η εκχώρηση προς το Δημόσιο θα γίνεται χωρίς αντάλλαγμα με δήλωση του υπόχρεου στον αρμόδιο για τη δήλωση Φ.Ε. Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Οι διατάξεις αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φορολογική επιβάρυνση ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που αποδεδειγμένα δεν εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωσή της.

4. Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 προστίθενται νέα εδάφια στην παράγραφο 6 του άρθρου 67 και στην παράγραφο 3 του άρθρου 68, με τα οποία παρέχεται κίνητρο για την άμεση είσπραξη του φόρου εισοδήματος του τρέχοντος φορολογικού έτους, με την ταυτόχρονη επιβράβευση των φορολογουμένων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

5. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 6 προστίθεται νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 68, με την οποία αποσκοπείται η απαλλαγή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν αποκτούν αποκλειστικά έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους (π.χ. από συνδρομές των μελών), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου. Αντίστοιχα, οι άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας ή άλλου κτιρίου, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

6. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 8 προστίθεται τελευταία παράγραφος στο άρθρο 72, με την οποία, για όσους ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνεται στο 1/2 η προκαταβολή του φόρου μόνο για το φορολογικό έτος 2014 που είναι και το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε. και για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τα λογιστικά κέρδη τους.

Άρθρο ....

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ