Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΣΕΒΕ: 40η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes» στην Θεσσαλονίκη, η 40η Τακτική Επετειακή Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με
το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2014-Μάιος 2015.
Στο κλειστό μέρος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης εστίασε στους βασικούς στρατηγικούς άξονες δράσης του ΣΕΒΕ, συγκεκριμένα στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ρευστότητας, στη βελτίωση των υποδομών, κυρίως μέσω της αξιοποίησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και στην απλούστευση διαδικασιών εξαγωγών, καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό μέσα από τις δράσεις  επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής συμβουλευτικής στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας. ΟΓενικός Γραμματέας του ΣΕΒΕ, κ. Θάνος Τζιρίτης, παρουσίασε τα πεπραγμένα της Διοίκησης του ΣΕΒΕ για το 2014, δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις και δράσεις του ΣΕΒΕ, υπέρ των μελών του.

Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο π. Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Κτήμα Γεροβασιλείου ΑΕ», κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Καθηγητής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του πανεπιστημίου Texas A & M και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Φλούδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Μητράκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία παρουσιάζει η χώρα και η περιοχή μας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ «Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για: 1)  τη γεωστρατηγική μας θέση, ως προς δε την Θεσσαλονίκη για την ανάδειξή της σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο με αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, 2) την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό, 3) τον αγροδιατροφικό μας κλάδο και πώς μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη της χώρας σε αυτούς τους πυλώνες. Πυλώνες, οι οποίοι προφανώς στοχεύουν στην αύξηση της εξωστρέφειας και της εν γένει διεθνοποίησης, το μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επανακάμψουμε ως χώρα, ως οικονομία, ως περιοχή.
Αντί γι’ αυτά, συζητάμε την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχουμε περιέλθει.

Η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την Κυβέρνησή μας σε αυτό. Η διαπραγμάτευση όμως έχει αξία μόνο όταν καταλήγει σε αποτέλεσμα. Αλλιώς είναι χάσιμο χρόνου και μάλιστα επικίνδυνο. Γιατί στο μεταξύ εξαντλεί όλα τα αποθέματα τα οποία υπάρχουν. Η καθυστέρηση εξυπηρετεί την απέναντι πλευρά, διότι αποδυναμώνει εμάς, αναγκάζοντάς μας να είμαστε περισσότερο υποχωρητικοί.

Οι διαδικασίες λοιπόν πρέπει να επιταχυνθούν και να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα την τηρήσουμε, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα. Όταν γίνει αυτό, τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τότε και μόνο τότε, η οικονομία που σαν ένα ελατήριο έχει συμπιεστεί, θα μπορέσει να ανακάμψει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς».

Η 40η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των: Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων(ΟΑΕΠ), Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές - Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών («Σ.Ο.Λ.» Α.Ε.Ο.Ε.), Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για τη Διαχείριση των Διεθνών Προτύπων GS1 (GS1 Association-Greece), Entersoft ΑΕ, Olympia Electronics ΑΕ,Alumil ΑΕ, ISOMAT A.B.E.E., Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς καιΣυνεργάτες», και Mazi travel.

Υπερσύνδεση: