Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Π. Κ. Μ. σχετικά με την παρέμαση της εισαγγελίας για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή και την πρόσφατη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τα δύο
εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας που σχεδιάστηκαν να γίνουν στην περιοχή των Βασιλικών και της Λακκιάς του Δήμου Θέρμης:

§  Θυμίζει ότι, οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ, με την «Λαϊκή Συσπείρωση», από την πρώτη έως και την τελευταία συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης είχαν εκφράσει την τεκμηριωμένη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και πολιτικά, αντίθεση τους στην εγκατάσταση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας

§  Καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την συνεχιζόμενη και σήμερα  απροκάλυπτη και προκλητική παρέμβαση της εταιρίας «ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Ε.Π.Ε.» με το διακριτικό τίτλο «BIOSOL Ε.Π.Ε.», στη λειτουργία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αρχικά με εξώδικο και εν συνεχεία με Αναφορά – Καταγγελία. Πρόκειται περί προσπάθειας εκφοβισμού των περιφερειακών συμβούλων μελών της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, με στόχο την πλήρη ευθυγράμμισή του οργάνου στις απαιτήσεις της εταιρίας, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και αντίστοιχες απειλές.

§  Θεωρεί πως η συγκεκριμένη παρέμβαση του «επενδυτή»  έχει δυστυχώς ανταπόκριση και συνέχεια με την, έστω και για τυπικούς λόγους, προκαταρκτική εξέταση που διατάχτηκε από τις αρμόδιες τοπικές εισαγγελικές αρχές και διενεργείται από το πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης.

                     Πρόκειται ουσιαστικά για προσπάθεια κάμψης του φρονήματος των κατοίκων των Βασιλικών και του Δήμου Θέρμης ευρύτερα, που  διατράνωσαν  με τον παλλαϊκό τους αγώνα την αντίθεσή τους   στην  συγκεκριμένη  «επένδυση».   Που  αξιοποιεί τόσο τη στάση της Διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο των άλλων παρατάξεων της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που κράτησαν μια επαμφοτερίζουσα στάση, στο συγκεκριμένο θέμα, για να κρατήσουν ισορροπίες και να αποφύγουν το «πολιτικό κόστος» και τη λαϊκή κατακραυγή.

                        Αντικειμενικά, η παραπάνω εξέλιξη  επικουρεί τα συμφέροντα της «BIOSOL Ε.Π.Ε.», σε βάρος της ζωής,  του περιβάλλοντος, της υγείας και της παραγωγικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης.


       Να θυμίσουμε ότι σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 24 Απρίλη 2015, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε ότι: « το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι κατά τη γνώμη μας εντελώς ανεπαρκές και σε πολλά σημεία του ασαφές και διάτρητο, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση.»