Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη σε Κομισιόν σχετικά με τον συντονισμένο έλεγχο των φορολογικών λιστών που κατέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ

·         Νόμιμη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας τη χρήση της λίστας Φαλσιανί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

·         Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη προς Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τη συστηματική αξιοποίηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του περιεχομένου των φορολογικών λιστών που κατέχουν κράτη μέλη της ΕΕ.

Με αφορμή την είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση, από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, του περιεχομένου της Λίστας Φαλσιανί, που κατέχει η ιταλική κυβέρνηση, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, θέτει το θέμα του πανευρωπαϊκού, συντονισμένου ελέγχου, από όλα τα κράτη μέλη, των φορολογικών λιστών που κατέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του θέτει το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «αποτελεί μια μόνιμη πληγή στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών, που συνήθως οδηγεί στην ασύμμετρη φορολογική επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά», καθώς επίσης την «έκρηξη αποκαλύψεων» για την ύπαρξη «συγκεκριμένων λιστών με ονόματα Ευρωπαίων καταθετών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες, όπως η Λίστα Φαλσιανί (7.500 καταθέτες στην HSBC) ή η Λίστα Κίμπερ (4.500 καταθέτες της τράπεζας LGT τουΛιχτενστάιν), οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στις εθνικές φορολογικές αρχές όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει «την ανάγκη για συστηματική και καθολική πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής», αλλά και την «πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, που έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση της λίστας Φαλσιανί από τις ιταλικές φορολογικές αρχές», ρωτούσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν«διαθέτει την πολιτική βούληση να σχεδιάσει και να συντονίσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια συστηματική διερεύνηση του περιεχομένου των φορολογικών λιστών που κατέχουν κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, με στόχο την αποτελεσματικότερη και καθολικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια μόνιμη πληγή στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών, που συνήθως οδηγεί στην ασύμμετρη φορολογική επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει βομβαρδιστεί από αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για την ύπαρξη συγκεκριμένων λιστών με ονόματα Ευρωπαίων καταθετών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες, όπως η Λίστα Φαλσιανί (7.500 καταθέτες στην HSBC) ή η Λίστα Κίμπερ (4.500 καταθέτες της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν), οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στις εθνικές φορολογικές αρχές όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως. Με δεδομένη την ανάγκη για συστηματική και καθολική πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης, την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριο της Ιταλίας, που έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση της λίστας Φαλσιανί από τις ιταλικές φορολογικές αρχές, ερωτάται το Συμβούλιο:

-Διαθέτει την πολιτική βούληση να σχεδιάσει και να συντονίσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια συστηματική διερεύνηση του περιεχομένου των φορολογικών λιστών που κατέχουν κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, με στόχο την αποτελεσματικότερη και καθολικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής;