Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι σύμμαχοι που δεν υπήρχαν!

22/05/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ως γνωστόν, στις εκλογές του Απριλίου στη Φινλανδία, κέρδισε το κόμμα του Κέντρου του επιχειρηματία Σιπίλα.
Όπως επίσης είναι γνωστό, στη Φινλανδία έχουν ήδη χάσει τον θώκο τους δύο πρωθυπουργοί, ο Κατάινεν και ο Στουμπ, λόγω του κλίματος δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας των πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο Κατάινεν επιβίωσε 16 ψηφοφοριών για ψήφο εμπιστοσύνης με ακριβώς αυτό το θέμα και έπεσε με την 17η και ο Στούμπ αντίστοιχα επιβίωσε τεσσάρων ψηφοφοριών και έπεσε με την πέμπτη, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν εκλογές.
Το Κόμμα του Κέντρου, που κέρδισε τις εκλογές, έχει δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινών Φινλανδών») του Τίμο Σοΐνι,, που έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους την διαφωνία τους με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και στις εκλογές κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. 
Θεωρείται βέβαιο ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα οδηγούσε σε ενίσχυση όλων αυτών των αισθημάτων απέναντι στην Ελλάδα.

Όχι τυχαία. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Φινλανδία σκοπεύει να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του ολοένα και αυξανόμενου δημοσίου χρέους την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή.
Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση η νέα φιλανδική κυβέρνηση να φέρνει στην φινλανδική Βουλή προς ψήφιση μέτρα λιτότητας και την ίδια ώρα να συμφωνεί με την χαλάρωση της λιτότητας σε μια χώρα την οποία η Φινλανδία δανειοδοτεί. 
Στις 8 Μαΐου μάλιστα ο Τίμο Σοΐνι, που μάλλον θα αναλάβει το υπουργείο των Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι θα είχε νόημα για την Ελλάδα το να βγει από την ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το MTV, ο Σοΐνι αρνήθηκε να σχολιάσει την υποθετική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, άσκησε κριτική σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στην κρίση της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να επιθυμεί να δει την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν ίσως η πιο ξεκάθαρη επιλογή για όλους, ακόμη και για τους Έλληνες».   
Αυτά, για να μην ξεχνάμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον εντός του οποίου κινούμαστε.
Και για να μην ξεχνάμε τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν βρει συμμάχους – και μάλιστα μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών…