Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Πρόσκοποι Κατερίνης: "Η μικρή μας πλατεία" (Σχετικά με την εθελοντική δραστηριότητα στην Πλατεία Βενιζέλου)

 Η μικρή μας πλατεία

Τετάρτη μεσημέρι στην Κατερίνη μας. Τελειώνοντας κάποιες βιαστικές δουλειές στην πόλη, περπατώ βιαστικός στους δρόμους της. Ξαφνικά σταματώ απότομα, σκοντάφτω θαρρείς
στο θέαμα μιας γνωστής μικρής πλατείας. Γνωστή εικόνα, αλλά με κάτι τις διαφορετικό. Για δέκατα του δευτερολέπτου το μυαλό μου ψάχνει να βρει τι είναι αυτό που έχει αλλάξει. Δε θα ‘πρεπε όμως, ίσως φταίει η κούραση και η ζέστη, ίσως η ηλικία. Θα έπρεπε όμως να θυμάμαι:
-Ότι αυτή είναι η πλατεία Βενιζέλου.
-Ότι μόλις πριν 17 ημέρες οι Πρόσκοποι της Κατερίνης έκαναν ένα κάλεσμα. Κάλεσμα σε όποιον ήθελε να «σηκώσει τα μανίκια» και να βοηθήσει να γίνει η μικρή πλατεία πιο όμορφη.
-Ότι εκτός από τους 50 μικρούς μεγάλους και παλιούς Προσκόπους, ήρθαν εκείνη τη Κυριακή στην πλατεία και 70 ακόμη εθελοντές. Εθελοντές όλων των ηλικιών.
-Ότι ανάμεσα σ’ αυτούς τους εθελοντές ήταν πολλά παιδιά. Τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία και την χαίρονται σχεδόν καθημερινά.
-Ότι όλοι μαζί «σήκωσαν τα μανίκια» και η μικρή πλατεία έλαμψε. Σκουπίσανε, τρίψανε τα ξύλινα παγκάκια και τα βάψανε, έβαψαν επίσης όλα τα κράσπεδα και τη βρύση μαζί με το τοιχάκι της και φύτεψαν δεκάδες όμορφα λουλούδια.
Έτσι απλά οι άνθρωποι της γειτονιάς έκαναν το θαύμα τους. Χωρίς μηχανήματα και φασαρίες. Με εργαλεία χειρός και πολύ κέφι. Ορμούσε μια δεκάδα παιδιών με γυαλόχαρτα στο χέρι στα παγκάκια και… τύφλα να ‘χουν τα πιο σύγχρονα τριβεία. Λυκόπουλα φύτευαν με προσοχή λουλούδια στα παρτέρια. Ένας γείτονας πετάχτηκε να φέρει μια σκούπα ακόμη, κάποιος άλλος μια σκάλα. Ο κύριος Γιώργος σύνδεσε το λάστιχο να ποτίσουμε τα φρεσκοφυτεμένα λουλούδια. Μια μητέρα με ένα μικρό παιδί στο καρότσι, κοιτούσε το μεγαλύτερο αγόρι της την ώρα που έβαφε να έχει κάνει τα ρούχα του χάλια από πάνω μέχρι κάτω, δεν της πήγαινε όμως η καρδιά να τον μαλώσει, κουνούσε το κεφάλι και τον συμβούλευε να προσέξει τουλάχιστον τα παπούτσια του. Κάποιοι γυρνούσαν από δουλειά σε δουλειά, κάποιοι άλλοι αφοσιώθηκαν σ’ ένα σημείο της πλατείας. Κάποιοι υποστήριζαν την προσπάθεια των άλλων, με ένα ποτήρι νερό, μια ενθαρρυντική κουβέντα, μια τέντα που έστησαν για σκιά. Οι άνθρωποι της γειτονιάς έκαναν το μικρό τους θαύμα. Μικρό όπως η πλατεία, αλλά και όμορφο όπως το τελικό αποτέλεσμα.
Σήμερα όμως; Μια σκέψη με τάραξε όπως στεκόμουν στην άκρη της πλατείας. Μήπως; Λες να ήταν πρόσκαιρη η ομορφιά; Λες να ξαναγέμισαν κακογραμμένα συνθήματα τα τοιχάκια; Να τσαλαπατήθηκαν τα λουλουδάκια; Να έσπασαν τα παγκάκια; Κινώ προς το κέντρο της πλατείας, σχεδόν τρέχοντας. Να δω, να σιγουρευτώ.
Ευτυχώς! Όλα είναι όπως ήταν το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου 2015. Βαμμένα, καθαρά, όμορφα. Συγκινήθηκα πιο πολύ από τότε που πρωτοείδαμε την ομορφιά. Τα παιδιά της γειτονιάς, τα παιδιά μας, έκαναν το θαύμα τους. Όχι μόνο τότε που μέσα σ’ ένα πρωινό άλλαξαν την όψη της γειτονιάς μας. Αλλά και κάθε μέρα από τότε μέχρι και σήμερα. Γιατί καθώς φαίνεται εκείνο το πρωί, δε δουλέψανε μόνο εργατικά και πρόθυμα, αλλά πήραν ένα μάθημα μεγάλο, ένα μάθημα ζωής. Ν’ αγαπάνε την ομορφιά και να τη δημιουργούν, με τα χέρια τους και το μυαλό τους. Κι αφού αγάπησαν την ομορφιά, λογικό ήταν να την διατηρήσουν κιόλας. Μου ‘ρχονται στο μυαλό οι στίχοι «…έχε στο νου σου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…». ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ.

Ένας από τους Πρόσκοπους της Κατερίνης.


ΥΓ Να γυρίσω γρήγορα σπίτι να ξαναδώ το βίντεο και τις φωτογραφίες από την όμορφη προσπάθεια.

ΥΓ2 Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την υλική και ηθική βοήθεια από τον Δήμο Κατερίνης.






1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Κατερίνη 26 Απριλίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Πρόσκοποι Κατερίνης, πάντα πιστοί στις αρχές τους, φροντίζουν το περιβάλλον και με την κοινωφελή εργασία τους, προωθούν την εθελοντική προσφορά. Έτσι και φέτος έλαβαν ενεργά μέρος και οργάνωσαν για την Κατερίνη την πανελλήνια δράση Lets Do it Greece 2015.
            Στο πνεύμα της δράσης Lets Do it Greece και της Προσκοπικής προσφοράς στην κοινωνία, επιλέχθηκε για φέτος, ο εξωραϊσμός μίας μικρής πλατείας, της Πλατείας Βενιζέλου.
            Εκτός από τους Προσκόπους Λυκόπουλα και Παλαιούς Προσκόπους, μας βοήθησαν στην δράση σχεδόν στο σύνολο τους οι κάτοικοι της γειτονιάς, και αποδώσαμε στην πόλη και στα παιδιά μας μία πλατεία καθαρή ασφαλή και όμορφη.
Ο σκοπός εκτός από τον προφανή καλλωπισμό της γειτονιάς μας, ήταν η συμμετοχή των πολιτών ώστε να λειτουργήσει βιωματικά, και να αντιληφθούν τα οφέλη της κοινωνικής παρέμβασης και ειδικά για τους νέους, μία ευκαιρία για ανάπτυξη δεξιοτήτων και αποκόμισης εμπειριών.       
            Κατόπιν των παραπάνω αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε για την ενεργή βοήθεια τους το Δήμο Κατερίνης καθώς και τους ιδιώτες όπου μας προμήθευσαν εξοπλισμό και υλικά, απαραίτητα για την ολοκλήρωση του έργου.
           

Με εκτίμηση




Νικόλαος Χρ. Τουρναβίτης
Αρχηγός Συστήματος
(τηλ.:6936569200)