Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το αντίπαλο δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... έρχεται από τον Πούτιν!

Σε ρωσικό ΔΝΤ δίνει «πνοή» ο φιλόδοξος και πανίσχυρος άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ψηφίστηκε φέτος από αναγνώστες του περιοδικού «Time» ως ο άντρας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, επικύρωσε συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου το οποίο θα είναι το αντίπαλο δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική ιστοσελίδα Business Insider.
Στο νέο Ταμείο συμμετέχουν οι BRICS, οι κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα στις οποίες και ο ισχυρότερος οικονομικός σύμμαχος της Μόσχας: Εκτός από τη Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική θα συμμετέχουν στο ρωσικό ΔΝΤ .
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της Μόσχας αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο, ενώ 41 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να δώσει η ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας, Κίνα.
Ο οικονομικός φορέας έλαβε σάρκα και οστά μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία από τους ηγέτες των BRICS.
«Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε», όπως ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Οι BRICS, σχεδιάζουν την ίδρυση και της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να χτυπήσουν τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει το Business Insider.
O επίσημος στόχος του ρωσικού ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία με την Ευρώπη να τις επιβάλλει κυρώσεις. Επιπλέον, από την αρχή του έτους, η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, για το λόγο αυτό, θεωρεί το νέο Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.