Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Συναντήσεις ΣΕΒΕ με τον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη και την Υφυπουργό Εσωτερικών κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Συναντήσεις ΣΕΒΕ με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά


Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκου Λουφάκη με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη  πραγματοποιήθηκε χθες, 6 Μαΐου στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί την Τρίτη 7 Μαΐου συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην Θεσσαλονίκη.

Και στις δύο συναντήσεις τονίστηκε από τη Διοίκηση του ΣΕΒΕ η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική αγορά. Πέραν του κορυφαίου αυτού ζητήματος από το οποίο εξαρτώνται όλα τα υπόλοιπα, ο ΣΕΒΕ τόνισε στους Υπουργούς την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και την αναγκαιότητα, πέραν των άλλων, αξιοποίησης του ΣΕΣ 2014-2020 και του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ για την χρηματοδότηση βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία υπάρχει μεγάλη προσδοκία τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από την Κυβέρνηση για την τόνωση της ρευστότητας.

Πέραν των ανωτέρω, ο ΣΕΒΕ έθεσε την ανάγκη επίσπευσης της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας αφορά το λιμάνι Θεσσαλονίκης που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της Βόρειας  Ελλάδας, και δη της Θεσσαλονίκης, να εδραιωθεί ως οικονομικό σταυροδρόμι στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης ο ΣΕΒΕ κατέθεσε τη σχετική ικανοποίησή του για το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για το άρθρο 21.1 Ν. 4321/15 για τις συναλλαγές με χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα και μη συνεργάσιμα κράτη, η καθολική εφαρμογή του οποίου θα δημιουργούσε μείζον ζήτημα στις εν λόγω συναλλαγές και στις επιχειρήσεις. Τόνισε όμως ότι η ΥΑ χρήζει σημαντικής βελτίωσης και απλούστευσης, ενώ αίτημά του παραμένει η ανάκληση-κατάργηση της νομοθετικής διάταξης που έχει χαρακτηριστεί και ως αντικοινοτική.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις του ΣΕΒΕ ήταν οι καθυστερήσεις στον έλεγχο επενδύσεων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Υπουργείου με χώρο ευθύνης την Μακεδονία και την Θράκη, ιδίως σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, επενδύσεων και εφαρμογής του Επενδυτικού Νόμου και ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.