Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ο Δήμος Κατερίνης, συνδιοργανωτής του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου - Διήμερο jazz festival στο Ανοικτό Θέατρο Πάρκου

 Ο Δήμος Κατερίνης - συνδιοργανωτής του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ενός θεσμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση θέτει σε προτεραιότητα τον Πολιτισμό
θεωρώντας ότι αποτελεί επένδυση για μια κοινωνία, για το επίπεδο ζωής και τις αναζητήσεις των ανθρώπων της.

Στο πλαίσιο αυτό,  δύο μέρες γεμάτες μουσική στην καρδιά της Κατερίνης, μία γιορτή σε jazz μονοπάτια με όχημα την συμμετοχή ορισμένων από τους γνωστότερους μουσικούς της εγχώριας jazz μουσικής σκηνής, θα φιλοξενηθεί την Τετάρτη 05 και την Πέμπτη 06 Αυγούστου αντίστοιχα, στο Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην εξέλιξη και τις ποικίλες τάσεις του συγκεκριμένου μουσικού είδους, ένα διήμερο jazz  festival, ενταγμένο στο πρόγραμμα του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο θα υλοποιηθεί με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κατερίνης, ενώ αποτελεί μία νέα ΠΡΟΤΑΣΗ, για το κοινό του πολύχρονου πολιτιστικού θεσμού.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Σε όλους τους σταθμούς της πολύχρονης διαδρομής του, το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί μια διαρκή πρόκληση ανανέωσης και εξέλιξης.

Ο Δήμος Κατερίνης αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με δημιουργικούς πολιτιστικούς φορείς, στη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία αναλαμβάνει απτές πρωτοβουλίες, προτείνει και υλοποιεί πεδία συνεργασίας, που τιμούν και στηρίζουν ενεργά θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου».

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ η ταυτότητα των σχημάτων που λαμβάνουν μέρος διαμορφώνεται ως εξής:


Τετάρτη 05 Αυγούστου

Τάκης Μπαρμπέρης Γκρουπ

Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της ελληνικής jazz σκηνής, αφενός για την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του στην ηλεκτρική κιθάρα και αφετέρου για το μουσικό πλούτο και την ευρηματικότητα των συνθέσεών του. Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Μπαρμπέρη, με πολλά στοιχεία από την jazz, τη funk, τη rock, την ινδική, τη βαλκανική και την ελληνική μουσική παράδοση. Η πλούσια δισκογραφία του, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τον έχει αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων στην ανάμειξη Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου.

Ο Τάκης Μπαρμπέρης υπήρξε μέλος του ιστορικού jazz συγκροτήματος Iskra κατά τη δεκαετία του ’80, μέλη του οποίου υπήρξαν επίσης ο σαξοφωνίστας David Lynch, ο μπασίστας Γιώργος Φακανάς, ο πιανίστας Τάκης Φαραζής και ο ντράμερ Νίκος Τουλιάτος. Ανοιχτός σε πολυστυλιστικές συνεργασίες, ο Μπαρμπέρης έχει, μεταξύ άλλων, συμπράξει ζωντανά και με τον κλαρινετίστα Πετρολούκα Χαλκιά, μια σύμπραξη που έμελλε να κυκλοφορήσει σε cd αρκετά χρόνια αργότερα (In Parallel). Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα μέλη της παλαιάς αλλά και της νέας ελληνικής jazz σκηνής, καθώς επίσης με μεγάλα ονόματα της διεθνούς jazz και world μουσικής, όπως οι Trilok Gurtu, Glenn Corneille, Debashish Bhattacharya και Ilhan Ersahin. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει:

"Something From July" (Lyra 1990),
"Αre You Happy?" (Lyra 1992),
"Episodes" w. Trilok Gurtu (Lyra 1995),
"Naiva" (Lyra 1998),
"Porto Kayio" (Libra 2004),
"In Parallel" w. Petroloukas Chalkias (Lyra 2010),
"Jargon" (Barber Music 2013).

Τάκης Μπαρμπέρης - κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης - πλήκτρα
Χρήστος Κεχρής – μπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος - τύμπανα

Maria Manousaki Quintet.

Η βιολίστρια Μαρία Mανουσάκη είναι μια μουσικός με διεθνή παρουσία στο χώρο της τζαζ και world μουσικής. Γεννημένη στη Νότια Αφρική, τα τελευταία χρόνια ζει στην Νέα Υόρκη. Σπούδασε με υποτροφία στο Βerklee College of Music της Βοστόνης. Έχει εμφανιστεί σε πολλά Festivals και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών το Perth Concert Hall στην Αυστραλία, το Frank Sinatra School of The Arts στη Νέα Υόρκη, το Jazz at the Lincoln centre, το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, το Ζάππειο Μέγαρο, το Θέατρο Badminton, η τελετή λήξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας, καθώς και το Ντουμπάι, στα διεθνή festivals κινηματογράφου του 2005 και 2006. Στο Κατάρ έπαιξε για το βασιλικό γάμο το 2005.

Μαζί με το Νεοϋορκέζικο κουιντέτο της φέτος στην Ελλάδα θα παρουσιάσει νέες της συνθέσεις, που εμπνέονται από τις Κρητικές της ρίζες, την World μουσική και την αγάπη της για την τζαζ.  Το γκρουπ της απαρτίζουν οι μουσικοί Guy Mintus-πιάνο (συνεργασίες με Jimmy Owens, Lionel Loueke, Greg Osby, Rudresh Mahanthappa, Dan Weiss, James Carter, NY Gypsy All Stars), Tigran Sargsyan-φωνητικά, αρμένικη φλογέρα (Lakshmi Shankar, Marc Johnson, Hossam Ramzi), Or Bareket-μπάσο (Ari Hoenig, Jean-Michel Pilc, Don Friedman, Billy Hart, Victor Lewis, Gilad Hekselman), Κώστας Αναστασιάδης- ντραμς (από τους πιο γνωστούς Έλληνες ντράμερ με πολυετή καριέρα εντός και εκτός συνόρων).


Πέμπτη 06 Αυγούστου

GrooveSquad

Οι GrooveSquad είναι ένα ηλεκτρικό τρίο, με επιρροές από διάφορα είδη μουσικής, αλλά κυρίως από τον χώρο της jazz, του funk, της gospel και των blues. Παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, δίνοντας βάρος στον συλλογικό αυτοσχεδιασμό, στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών, και στο Groove!

Οι GrooveSquad είναι οι: Απόστολος Λεβεντόπουλος κιθάρα. Απόφοιτος του Berklee College of Music. Εμφανίσεις σε φεστιβάλς σε Ελλάδα, Ήπα, Βραζιλία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, συνεργασίες με το Εθνικό και Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, κ.α.).

Μιχάλης Κατσαρός πλήκτρα & Hammond. Με σπουδές σε πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο, έχει πολυετή παρουσία σαν session μουσικός στην Ελλάδα, με εκτενή δισκογραφία και εμφανίσεις.

Βαγγέλης Κοτσάμπασης τύμπανα. Απόφοιτος Ιονίου πανεπιστημίου, δραστήριο μέλος της ελληνικής τζαζ σκηνής, με πολλές εμφανίσεις, συνεργασίες και δισκογραφία).

Takis Paterelis New Quartet - "John Coltrane's Meditation: The Mystic Compositions"

Ο Τάκης Πατερέλης είναι ένας από τους πρωτεργάτες και πιο γνωστούς μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους έλληνες τζαζ μουσικούς  (ενδεικτικά Γ. Τρανταλίδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γ. Φακανάς, Μάρκος Αλεξίου, Τάκης Φαραζής κ.α.), ενώ έχει παίξει και με πολλούς μουσικούς του εξωτερικού (John Hicks, Manny Boyd, Danny Hayes, Tony Lakatos, Jimmy Cobb κ.α.).

Ενδεικτική Δισκογραφία:
1. με τον Γιώργο Τρανταλίδη:
  a) ΧΩΡΕΣ
  b) ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  c) Α.Μ.-Ρ.Μ.
2. με τον Τάκη Μπαρμπέρη:
  a) SOMETHING FROM JULY
  b) ARE YOU HAPPY?
  c) EPISODES
  d) NAIVA
3. Γιώργο Φακανά    AMOROSA
4. Γιώργο Μαγκλαρά    THROUGH MEMORIES
5. Μάρκο Αλεξίου    THROUGH MEMORIES
6. Κυριάκος Σφέτσας   SILENT DAYS
7. Αχιλλέας Διαμάντης   CONFUSION
8. Λάκης Ζώης   ESOTERIC
9. Βασίλης Τσαμπρόπουλος   SKYSCAPE
10. ΚΡΟΤΑΛΑ   KROTALA
11. IASIS   DUENTE
Προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές:
Τάκης Πατερέλης   LET THE BLUES TALK  Legend Records
Τάκης Πατερέλης - Γιώργος Κοντραφούρης   FUNKY PEOPLE  Europe Record

Το Νέο Κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη σε ένα αφιέρωμα στη μουσική της τελευταίας περιόδου του John Coltrane. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Αποτελούν τη μετάφραση σε ηχητικές μορφές των αναζητήσεων του μεγάλου σαξοφωνίστα για το Ιερό. Το γκρουπ του απαρτίζεται από μερικούς από τους γνωστότερους μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής.
Επί σκηνής: Τάκης Πατερέλης, σαξόφωνο
Κωστής Χριστοδούλου, πιάνο
Περικλής Τριβόλης, κοντραμπάσο,  Δημήτρης Κλωνής, τύμπανα.