Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου - Με 178 ψήφους υπέρ και 120 κατά - Τσίπρας: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ

- Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου
- Ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα θα γίνει είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι δανειστές

- Κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη
- Εμφανίστηκε σίγουρος πως ο λαός θα επιλέξει να πει όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών
- Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μετά το σοβαρό επεισόδιο Σαμαρά με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου
- Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ
- Φουντώνουν οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές πως τη Δευτέρα δεν αποκλείονται capital controls στις τράπεζες
O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μίλησε για ιστορικής σημασίας διακύβευμα και δήλωσε πως δεν έχει νόημα να απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά και να υπάρξει μία κόντρα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους πως απέκλεισαν τον κ. Βαρουφάκη από το Eurogroup, κάνοντας λόγο για μελανή μέρα για την ευρωπαϊκή ιστορία. Όπως είπε σε αυτή τη συνεδρίαση αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα την Κυριακή θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, εκτοξεύοντας σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σόιμπλε και του κ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως δεν θα τους ζητήσει ο ελληνικός λαός την άδεια για να υπερασπιστούν τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου έγινε δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και απορρίφθηκε από τους Γάλλους, λέγοντας πως τότε δεν τέθηκε το θέμα εάν η Γαλλία θα αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Χαρακτήρισε τα μνημόνια μια τραγωδία και πως αυτό το παιχνίδι τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου με τις εκλογές, σημειώνοντας με νόημα πως η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι. Σημείωσε πως οι εταίροι νομίζουν ότι ο εκβιασμός θα λυγίσει τον ελληνικό λαό.

Δήλωσε πως τους τελευταίους πέντε μήνες, η κυβέρνηση έδωσε μία μάχη στις διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, η επιμονή η συμφωνία να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μία επιμονή που περιόρισε ασφυκτικά κάθε δυνατότητα έντιμου συμβιβασμού.

Παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έκανε υποχωρήσεις, αλλά ισχυρίστηκε πως αυτό κάποιοι το εξέλαβαν ως αδυναμία. Σημείωσε πως ακόμα και την τελευταία στιγμή η ελληνική πλευρά κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα στις απαιτήσεις των δανειστών και κατηγόρησε τους δανειστές πως ζήτησαν να μετριάσει η κυβέρνηση τους φόρους στον πλούτο.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν έδωσαν τίποτα παρά μόνο τις αόριστες αναφορές όπως στις προηγούμενες κυβερνήσεις πως θα το δουν κι αυτό. Όπως ειπε δεν αρνήθηκε η κυβέρνηση το συμβιβασμό, αλλά ένα μνημόνιο αργού θανάτου.

Ο κ. Τσίπρας για την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα δήλωσε πως θα είναι μια ημέρα αλήθειας για τους πιστωτές, προεξοφλώντας πως ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει ΟΧΙ. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι μία απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιστροφής σε μία Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εμφανίστηκε σίγουρος πως ο ελληνικός λαός θα πει όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών. Ζήτησε την έγκριση της Βουλής για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, διαβεβαιώνοντας πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του. Όπως τόνισε κανείς δεν μπορεί να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρώπη και αυτό το δικαίωμα δεν θα το παραχωρήσει σε κανέναν.




Ο κύβος ερρίφθη. Η Βουλή έδωσε το "πράσινο φως" στον ελληνικό λαό, θέτοντας το πιο κρίσιμο ερώτημα για τη χώρα, μέσω δημοψηφίσματος. "Ναι" ή "Όχι"; "Ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών;" ή "Ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ;", όπως ερμηνεύεται από πολλούς το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως όποια απόφαση κι αν πάρει ο Έλληνας ψηφοφόρος την Κυριακή 5 Ιουλίου, διακυβεύεται όχι μόνο το δικό του μέλλον, αλλά και των επόμενων γενεών.
Με 178 ψήφους "Ναι", 120 "Όχι" και δύο απόντες εγκρίθηκε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 Ιουλίου 2015

Οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας δημοψηφισμάτων καθορίζονται από το Σύνταγμα στο άρθρο 44, βάσει της αναθεώρηση του 2008. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται (και) για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Η διενέργεια δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί με βάση τα όσα ορίζονται στον νόμο 4320 που ψηφίστηκε το 2011 και είναι ερμηνευτικός του άρθρου 44 του Συντάγματος και συγκεκριμένα των παραγράφων 3 και 4.  Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, μεταξύ άλλων ισχύουν και τα εξής:

Τι προβλέπει ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4023
"Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος".
Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα. Το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, από τον Πρόεδρο της Βουλής. Το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ερώτημα ή τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους διατυπώνονται κατά τρόπο σαφή και σύντομο.
Το ερώτημα ή τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους αναφέρονται ειδικά στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα διενεργείται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
Τα έσοδα και οι δαπάνες κατά τη διάρκεια της περιόδου από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θεωρούνται εκλογικές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3023/2002 (Α' 146).
Η οικονομική διαχείριση κατά τη διάρκεια της περιόδου από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ελέγχεται από την Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3023/ 2002.

Τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως δικαιούχων κρατικής χρηματοδότησης, καθώς επίσης οι ενώσεις προσώπων, οι επιστημονικές, οι επαγγελματικές ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος υποχρεούνται στη σύνταξη και τη δημοσίευση ειδικής έκθεσης εσόδων και δαπανών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται το δημοψήφισμα, κατά εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά στις διατάξεις του νόμου για την εκλογή βουλευτών.
Ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ορίζεται η Κυριακή και η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Από τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε κάθε ερώτημα επικρατεί εκείνη, η οποία συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται τα λευκά.
Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό (40%) όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.


http://www.newsit.gr/