Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Νότης Μαριάς: Αυτές τις 5 κινήσεις έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νότης Μαριάς στο Κόκκινο: Αυτές τις 5 κινήσεις έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση
Αυτές τις 5 κινήσεις έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο
Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς στον ραδιοφωνικό  σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη.

Όπως επισημαίνεται στο site του σταθμού:
 «Την πρόβλεψη ότι τελικά θα λυθεί δικαστικά η διαφορά μας με τους δανειστές, αλλά και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει ευκαιρίες» διότι στερείται καθαρής στρατηγικής στη μάχη των διαπραγματεύσεων διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ και στον Κώστα Αρβανίτη.
«Ας μην έχουμε αυταπάτες, είναι δανειστές και όχι θεσμοί» είπε αρχικά ο κ. Μαριάς, προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι δυνατόν να κληθεί να αντιμετωπίσει νέους κύκλους ύφεσης, λιτότητας και φτώχειας.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, ήταν λάθος της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στις προτάσεις της όριο των εντόκων γραμματίων, καθώς, όπως είπε, για αυτό το θέμα υποτίθεται πως αρμόδια είναι μόνον η ΕΚΤ και η Αθήνα δεν πρέπει να αναγνωρίζει εμπράκτως δικαιοδοσίες που δεν υπάρχουν.



Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, η κυβέρνηση ήδη θα έπρεπε: 

ΠΡΩΤΟΝ, να έχει ανακινήσει διαδικασία λογιστικού ελέγχου του χρέους με τρόπο νομικά ισχυρό κι όχι απλώς «όπως το κάνει η Βουλή με την επιτροπή, που έχει μόνον πολιτικό ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «ο κ. Βαρουφάκης έχει καθυστερήσει» ως προς αυτό, καθώς πρόκειται για όπλο της χώρας που είναι απολύτως συμβατό στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ο κ. Μαριάς μνημόνευσε τον 472 του 2013) και το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει ακόμη και μονομερή άρνηση πληρωμής τμήματος του χρέους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, να έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρέχει το γεγονός ότι η Γαλλία, με τη συναίνεση όλων, πήρε διετή παράταση για την επίτευξη στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής κι έτσι απέφυγε την υπαγωγή σε πρόγραμμα. Αντ΄ αυτού, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Σαπέν, «μας κάνει πλάκα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.
    

ΤΡΙΤΟΝ, να έχει υποβάλλει φάκελο με τις τρομακτικές ζημιές που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία εξ αιτίας επιλογών, κάποιες εκ των οποίων τις χαρακτήρισαν λανθασμένες κι οι ίδιοι οι δανειστές (όπως το ΔΝΤ με τους γνωστούς πολλαπλασιαστές). Ο ανεξάρτητος βουλευτής επεσήμανε ότι η προσφυγή στο δικαστήριο της ΕΕ προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και από την πρώτη δανειακή σύμβαση.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, να έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών προς τους δανειστές με την επίκληση της πιστωτικής ασφυξίας και της ανθρωπιστικής κρίσης που θέτει άλλες προτεραιότητες. Αμφότερα αποδεικνύονται είπε ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας όμως ότι δεν γίνεται να τηρηθεί αυτή η γραμμή και ταυτοχρόνως υπουργοί να λένε «είχαμε τα λεφτά για τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά αποφασίσαμε να μην τα δώσουμε». Ούτε μπορεί να επικαλεστεί αυτά τα επιχειρήματα η Αθήνα, εάν ταυτόχρονα προβαίνει σε εξοπλιστικές δαπάνες.    

ΠΕΜΠΤΟΝ, να έχει «θέσει προ των ευθυνών του τον κ. Στουρνάρα», ζητώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος να αιτηθεί ακριβώς αυτό, που έχει κάνει κι ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ.
Είπε συγκεκριμένα, για αυτό, ο κ. Μαριάς ότι ο κ. Ντράγκι τον Σεπτέμβριο το 2011, όταν ήταν πρόεδρος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, φρόντισε ώστε με χρήματα της τράπεζας, από την ΕΚΤ, να αποπληρώσει χρέη το ιταλικό κράτος. «Από τότε το έκαναν 2 φορές η Ιταλία, 5 φορές η Αυστρία, μία η Πορτογαλία,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                μία η Εσθονία...», πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι κι αυτή η κίνηση θα καλυπτόταν από τον κανονισμό (3603/93).

«Χρειάζεται καθαρή στρατηγική κι αξιοποίηση όλων των ευκαιριών» είπε ο κ. Μαριάς, προσθέτοντας πως τα
Tweet δεν επαρκούν, διότι «δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα». 



Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όχι στην αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιριών.

Την αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιριών κατήγγειλε με ομιλία του στις 8/6/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. πρέπει να στηρίζεται όχι στη μείωση των μισθών αλλά στην καινοτομία και στην οικονομία της γνώσης. Οι κλάδοι έντασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παράγουν το 39% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. αξίας 4,7 τρισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν το 26% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δηλαδή 56 εκατομμύρια εργαζόμενους. Επομένως απαιτείται ένα πλαίσιο νομικής προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στις τρίτες  χώρες».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ταυτόχρονα πρέπει να ανατραπεί η κατάχρηση δικαιώματος εκ μέρους των κατόχων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και να ανατραπεί η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Ειδικότερα σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες ενεργώντας κατά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους έχουν μετατρέψει την εμπορία φαρμάκων σε μια αισχροκερδή επιχείρηση συσσώρευσης υπερκερδών  σε βάρος των τρίτων χωρών. Οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να είναι προσιτές στους φτωχοποιημένους λαούς της Ευρώπης γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα».


Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Παρέμβαση για το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών έκανε στις 8/6/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «στη σημερινή οικονομική συγκυρία η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής για την ισότητα των δύο φύλων αποτελεί πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα. Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η μερκελική λιτότητα οδήγησε τις γυναίκες στη φτώχεια και στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 518.000».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ταυτόχρονα όμως μόνο το 15,7% αυτών των άνεργων γυναικών λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Επίσης ενώ η ανεργία των γυναικών το 2009 πριν το μνημόνιο ήταν 14,4% το 2014 το ποσοστό έχει φτάσει στο 29,3%. Επίσης το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και η επιβολή ευέλικτων μορφών απασχόλησης έφερε πολλές γυναίκες στην οικονομική απόγνωση».
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες τις κοινωνίες και  λόγω αυτών των ανισοτήτων αδυνατούν να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».