Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Andrew Jennings: O άνθρωπος που τόλμησε να αποκαλύψει το σκάνδαλο της FIFA

Ο 70χρονος δημοσιογράφος που βρέθηκε στα άδυτα της κατά τα άλλα λαμπερής Ομοσπονδίας και αποκάλυψε τις βρωμιές της που συγκλόνισαν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο (pics)
Στις 27 Μαΐου όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε έκπληκτος τα κορυφαία στελέχη της FIFA να συλλαμβάνονται σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, για μια σειρά σκανδάλων από διαφθορά μέχρι απάτες και μίζες. Όλος ο κόσμος ήξερε πως κάτι συμβαίνει με τη FIFA, ωστόσο κανείς δεν είχε αποδείξεις ή τουλάχιστον δεν μπορούσε να τα βάλει με τα πανίσχυρα μέλη της.
Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν το 2006 από το βιβλίο του Andrew Jennings " “FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote Rigging and Ticket Scandals,” που μιλούσε για τη διαφθορά και τα βρώμικα μυστικά της παγκόσμια ομοσπονδίας. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει να διερευνά διάφορες ύποπτες υποθέσεις που σχετίζονταν με τη FIFA από το 2002 και τη νύχτα των συλλήψεων κοιμόταν στο σπίτι του στη Βόρειο Αγγλία.
 
"Το τηλέφωνό μου άρχισε να χτυπά στις 6 το πρωί, το έκλεισα και ξενοκοιμήθηκα, γιατί ότι και αν συμβαίνει στις 6 το πρωί θα είναι εκεί και αργότερα", δήλωσε ο ίδιος.
όταν ξύπνησε ενημερώθηκε από την τηλεόραση πως οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με το FBI είχαν συλλάβει στο ξενοδοχείο της Ζυρίχης 7 μέλη της FIFA, χάρη στη δική του έρευνα και τα βιβλία του.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ασχολούνταν με σκάνδαλα και την αποκάλυψη τους καθώς το 1980 στα ενδιαφέροντα του βρίσκονταν η Ιταλική μαφία και με σειρά δικών του αποκαλύψεων πολλά από τα μέλη της βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ωστόσο, για τα τελευταία χρόνια της ζωής του επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη FIFA και τα ένοχα μυστικά της.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στη Washington Post δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Sepp Blatter ως έναν "νεκρό άνδρα", λίγες ώρες αργότερα ο εκλεγμένος πρόεδρος της FIFA έκανε ακριβώς αυτό που είχε προβλέψει, παραιτήθηκε. 
Ο Jennings λάτρευε πάντα το ποδόσφαιρο από την παιδική του ηλικία, ίσως αυτό να οφείλεται στα γονίδιά του, καθώς ο παππούς του ήταν ποδοσφαιριστής στην Κλάπτον Οριεντ. Κατάλαβε από νωρίς την αγάπη του για τη δημοσιογραφία και όταν τέλειωσε το σχολείο άρχισε να εργάζεται για τους "Sunday Times", λίγα χρόνια αργότερα ήρθε στη ζωή του το BBC. Ο ίδιος παραιτήθηκε όταν το κανάλι αποφάσισε να μην προβάλλει την εκπομπή που είχε ετοιμάσει για τη Scotland Yard, την ανάμειξή της με τα ναρκωτικά και τη σχέση της με την Ιταλική μαφία.
 
Ξεκινώντας την έρευνα για τη FIFA
"Είναι εύκολο να αντιληφθείς ότι σε κάθε οργάνωση και σε κάθε ομοσπονδία όσοι βρίσκονται στην κορυφή είναι διεφθαρμένοι ή υποκύπτουν πιο εύκολα, γιατί δεν λογοδοτούν σε κανέναν", θα πει ο ίδιος. "Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω την έρευνα. Το 2002 πήγα στη Ζυρίχη για να παρακολουθήσω από κοντά τη συνέντευξη Τύπου του επανεκλεγμένου Sepp Blatter. Βλέποντας όλους αυτούς τους κουστουμάτους υπαλλήλους με τα "ρομποτικά" πρόσωπα και εκφράσεις συνειδητοποίησα πως αυτοί ήταν που έψαχνα. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να δηλώσω παρών και να τους αφήσω να γνωρίζουν ότι βρισκόμουν εκεί, αλλά και τον λόγο που βρισκόμουν εκεί".
Φαίνεται πως η στιγμή ήρθε όταν τελείωσε την ομιλία του ο Sepp Blatter αποφάσισε να κάνει μια ερώτηση που κανείς από τους άλλους δημοσιογράφους δεν τολμούσε να εκφράσει. Έτσι, περικυκλωμένος από άλλους δημοσιογράφους ρώτησε "Κύριε Blatter, έχετε δεχθεί ποτέ δωροδοκία;". "Τότε όλοι οι άλλοι ρεπόρτερ άρχισαν αν απομακρύνονται και ο πρόεδρος με είχε προσέξει και όχι μόνο" θα εκμυστηρευθεί ο ίδιος. 
Φυσικά ο Blatter έδωσε αρνητική απάντηση, ωστόσο σημασία δεν είχε η απάντηση αλλά η ερώτηση που αποτελούσε την είδηση της επόμενης μέρας.
 
"Έξι εβδομάδες αργότερα κοντά στα μεσάνυχτα βρέθηκα κοντά στο ποταμό της Ζυρίχης περιμένοντας για κάποιον που ούτε ήξερα που μου είχε ζητήσει να τον συναντήσω εκεί. Μπαίνοντας το κτίριο κατευθύνθηκα σε ένα γραφείο και μισή ώρα αργότερα ένας από τους πρώην επικεφαλής της FIFA εμφανίστηκε κουβαλώντας ένα σωρό έγγραφα".
Τα έγγραφα αυτά ήταν καταπέλτης για τον ίδιο τον Blatter, καθώς αποδείκνυαν κρατήσεις ιδιωτικών τζετ, λιμουζίνες, δώρα και κρατήσεις στα ακριβότερα ξενοδοχεία του κόσμου με χρέωση φυσικά της FIFA. Ο πρόεδρος της FIFA  αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν βρώμικο πόλεμο, απειλώντας το δημοσιογράφο με νομικό πόλεμο και έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον τρομάξει. 
 
Η αρχή του τέλους
Το 2006 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, μετά από 4 χρόνια έρευνας, το “Foul! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote Rigging and Ticket Scandals". Το βιβλίο κατηγορούσε ανοιχτά τον πρόεδρο της FIFA αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη για διαφθορά και απάτες, πολλοί από αυτούς όχι μόνο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του αλλά του επιτέθηκαν. Την ίδια χρονιά έκανε ένα ντοκιμαντέρ στο BBC για τα σκάνδαλα της Ομοσπονδίας και λίγο καιρό αργότερα ως από μηχανής Θεοί τον προσέγγισαν πράκτορες του FBI και του ζήτησαν να συνεργαστεί μαζί τους.
Ο ίδιος συνέχισε να ψάχνει και να σκαλίζει όλες εκείνες της υποθέσεις που οι Ευρωπαϊκές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια και βρήκε έγγραφα που αποδείκνυαν πως "προμήθειες" εκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίζονταν μυστηριωδών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής μεταφοράς τους από τη CONCACAF προς τη FIFA.
Έτσι, με τη βοήθεια του FBI κατάφερε να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν να δει πίσω από από τα κάγκελα όσους έβλαψαν το ποδόσφαιρο, αλλά κατάφεραν να έχουν έναν πολυτελή βίο με ξένα χρήματα.
Το μόνο που ευελπιστεί τώρα είναι να παρακολουθήσει από κοντά τις δίκες που θα λάβουν χώρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όσο για τον επόμενο στόχο του "Κανείς δεν ξέρει".
(Πηγή: Washington Post)